Les Arts proposa un viatge per les diverses ‘Poètiques del destí’ a través de 12 títols d’òpera i sarsuela - Les Arts, València

Les Arts proposa un viatge per les diverses ‘Poètiques del destí’ a través de 12 títols d’òpera i sarsuela

Les Arts proposa un viatge per les diverses ‘Poètiques del destí’ a través de 12 títols d’òpera i sarsuela

 

  • Hi haurà 10 títols inèdits i quatre produccions noves de Christof Loy, Rafael Villalobos, Jetske Mijnssen i Carles Alfaro
  • En el pòdium, James Gaffigan, Mikko Franck, William Christie, Vasily Petrenko, Gustavo Gimeno, Cornelius Meister, Mark Elder, Gianluca Capuano i Pablo Heras-Casado
  • Hi debuten Javier Camarena, Ermonela Jaho, Arsen Soghomonyan, Roman Burdenko, Elena Guseva, Carlo Vistoli, George Petean i Carlos Mena

 

València (02.06.22). Les Arts proposa un viatge apassionant per les diverses ‘Poètiques del destí’ a través dels 12 títols d’òpera i sarsuela que conformen el curs líric 2023-2024. La dihuitena temporada del teatre, que arrancarà l’1 de setembre i s’estendrà fins al 30 de juny de 2024, ofereix l’oferta més ambiciosa i variada fins ara.

 

En total, hi haurà quatre espectacles de dansa, huit programes simfònics, quatre concerts de música barroca, cinc vetlades de ‘Lied’, tres recitals de les veus més grans del moment, cinc sessions amb les figures més representatives del flamenc, dues estreles de l’escena internacional per a il·lustrar les músiques del món i cinc representants de la música valenciana més actual, a més d’una nodrida oferta per a tota la ciutadania en ‘Les Arts és per a Tots’.

Un any més, dins de l’aposta que fa per una programació amb vocació autonòmica, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i el seu director titular, James Gaffigan, seran els encarregats d’inaugurar la programació amb un cicle de concerts des de diversos auditoris del territori valencià: Cullera, l’1 de setembre; Altea, el 2; Gandia, el 3, i Torrevieja, el 9, per a presentar-se davant del públic de València el 10 de setembre, en la jornada de portes obertes.

El destí en les múltiples interpretacions que té vertebra cada una de les 12 cites líriques: el destí incert en l’al·legat feminista de ‘Woman at Point Zero’, o en la magistral ‘La dama de picas’ de Txaikovski; el destí i la seua perspectiva històrica en un nou capítol de la ‘Trilogia Tudor’ en ‘Maria Stuarda’ o en la sarsuela ‘Pan y toros’; el destí de conseqüències no desitjades en l’exuberant ‘Rusalka’, i la bellesa radiant d’‘Orfeo ed Euridice’.

De la mateixa manera que el destí inexorable en la polièdrica i fascinant ‘Die Zauberflöte’ o l’implacable destí en una de les òperes més redones i apreciades de Verdi: ‘Un ballo in maschera’; el destí viscut com una condemna i un castic en ‘Tránsito’, o la seua visió alegre i juganera en ‘The Fairy Queen’.

‘Les Arts és Òpera’ serà complet itinerari per la història del gènere operístic, el Barroc en les seues manifestacions a Espanya (‘Los elementos’) i Anglaterra (‘The Fairy Queen’); el classicisme (‘Orfeo ed Euridice’ i ‘Die Zauberflöte’); el ‘bel canto’ (‘Maria Stuarda’); el nacionalisme musical espanyol (‘El retablo de Maese Pedro’, primera òpera per al públic infantil a la sala Principal) i txec (‘Rusalka’); el romanticisme rus (‘La dama de picas’) i italià (‘Un ballo in maschera’), a més de la creació més contemporània en l’àmbit internacional (‘Woman at Point Zero’) i nacional (‘Tránsito’).

Deu títols inèdits que reuniran els noms més cotitzats de l’escena: Richard Jones, Christof Loy, Robert Carsen, Jetske Mijnssen o Simon McBurney.

Quatre produccions noves: ‘Maria Stuarda’, ‘Rusalka’ i dues de les quals amb estrena absoluta a Les Arts: ‘Tránsito’, en un muntatge del valencià Carles Alfaro, i ‘Un ballo in maschera’, en la visió del jove director sevillà Rafael Villalobos, de clara projecció internacional.

Experiència i veus ascendents conformen els repartiments, amb l’excel·lència com a valor comú. L’exquisida Doris Soffel compartirà escenari amb reputats experts com ara Arsen Soghomonyan, Elena Guseva i Roman Burdenko en ‘La dama de picas’, de la mateixa manera que el poderós Sarastro de Stephen Milling exercirà de guia per als prometedors Giovanni Sala i Gyula Orendt.

Prossegueix la ‘Trilogia Tudor’ amb el seu trio protagonista, consagrat ja: Eleonora Buratto, Silvia Tro Santafé i Ismael Jordi, i un quartet d’estreles culminaran l’últim gran Verdi inèdit a Les Arts: Anna Pirozzi, Francesco Meli, George Petean i Marina Monzó. Protagonistes de referència per a cada un dels títols canten per primera vegada a Les Arts, com ara el contratenor Carlo Vistoli, amb el seu Orfeu, o la fascinant Olesya Golovneva amb ‘Rusalka’. Per al gènere espanyol per excel·lència, dos dels seus intèrprets més sol·licitats: Ruth Iniesta i Borja Quiza.

Estreles de la lírica articularan les cites dedicades a la veu. El cicle de ‘Lied’ suposarà el retrobament d’Andrè Schuen amb el seu esperat recital amb l’OCV, dirigida per Anna Sułkowska-Migoń, a més de noves actuacions de Lise Davidsen i Ekaterina Semenchuk, junt amb dos debuts de primer nivell, Gerald Finley i Ermonela Jaho. Sobreïx també el cartell de ‘Les Arts és Grans Veus’ amb tres cites indefugibles: la primera actuació en temporada de Les Arts de Javier Camarena i la visita de dos grans contratenors: Jakub Józef Orliński i Philippe Jaroussky, a més de l’espanyol Carlos Mena en el cicle de Barroc.

Sota la tutela de James Gaffigan, director musical de Les Arts, com a principal referent en la programació lírica i simfònica, el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV) tornaran a treballar amb els principals mestres del panorama internacional. William Christie, Cornelius Meister, Gianluca Capuano, Maurizio Benini o Antonino Fogliani lideraran l’orquestra junt amb valencians destacats com ara Jordi Francés o Pablo Rus Broseta.

En ‘Les Arts és Simfònic’, els directors d’orquestra més reconeguts tornaran a exhibir la qualitat de l’OCV amb noves incursions en el pòdium de Gustavo Gimeno, Mark Elder, Vasily Petrenko i Pablo Heras-Casado, a més del primer concert de l’OCV sota la direcció Mikko Franck, una de les batutes més cotitzades en l’actualitat.

La tercera edició de ‘Les Arts és Barroc i Música Antiga’, en col·laboració amb el Centre Nacional de Difusió Musical, congrega els intèrprets més respectats en aquest repertori: Forma Antiqva, La Ritirata, el contratenor Carlos Mena i l’agrupació valenciana La Dispersione.

‘Les Arts és Dansa’ manté els seus eixos programàtics amb l’indiscutible talent valencià al capdavant, amb Sol Picó i ‘Malditas plumas’, i Marcos Morau amb la seua proposta ‘Afanador’ per al Ballet Nacional d’Espanya. La dansa espanyola estarà present amb la Compañía Antonio Najarro i ‘El Contrabandista’, i el repertori clàssic, amb ‘La Sylphide’ del Ballet Nacional Txec.

Les Arts no faltarà a la seua cita amb les diverses manifestacions de la veu, amb noms com ara Vicente Amigo, Kiki Morente, Vicente Soto ‘Sordera’ & Lela Soto, María Toledo i José de la Tomasa, en el flamenc; així com Carminho i Brad Mehldau en el capítol dedicat a altres músiques. Mentre que el teixit musical valencià estarà representat per Santero y Los Muchachos, Noelia Llorens ‘Titana’, Àlex Blat, Margarita Quebrada + Xenia i Sandra Monfort.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts