Verdi clausura la temporada lírica de Les Arts amb ‘Ernani’, la seua primera gran òpera de joventut - Les Arts, València

Verdi clausura la temporada lírica de Les Arts amb ‘Ernani’, la seua primera gran òpera de joventut

  • Les Arts presenta un nou muntatge en coproducció amb La Fenice de Venècia, amb la direcció musical de Michele Spotti i escènica d’Andrea Bernard, dues figures emergents del panorama líric internacional
  • Un brillant quartet de cantants verdians, amb Angela Meade, Piero Pretti, Franco Vassallo i Evgeny Stavinsky, interpreta la primera òpera de Verdi de temàtica espanyola, fins ara inèdita en Les Arts

València (25.05.23). Les Arts clausura la seua temporada lírica amb un títol inèdit en el seu repertori: ‘Ernani’, la primera gran òpera d’un jove Giuseppe Verdi, que s’estrena el pròxim 7 de juny a la Sala Principal.

 

Jesús Iglesias Noriega ha presentat hui ‘Ernani’ en companyia del seu director musical, Michele Spotti, i d’Andrea Bernard, director del nou muntatge que Les Arts ha coproduït amb La Fenice de Venècia, el mateix teatre que va encarregar i va estrenar aquesta òpera de Verdi.

 

Segons ha indicat el director artístic de Les Arts, ‘Ernani’ suposa una aposta per ampliar el repertori del compositor de Busseto, pilar fonamental de la programació, “amb un títol imprescindible en la seua trajectòria, però encara inèdit a València, que presentem amb els màxims estàndards artístics”.

 

‘Ernani’, ha indicat, és capital en el repertori de Verdi per molts motius: la seua primera òpera de temàtica espanyola, la primera basada en l’obra de Victor Hugo i l’inici de la fructífera col·laboració amb el llibretista Francesco Maria Piave, autor d’alguns dels majors èxits de l’italià com ‘Rigoletto’ o ‘La traviata’.

 

“Però, per damunt de tot, ‘Ernani’ és una obra mestra. D’una banda, ens trobem davant d’una partitura de música exuberant, plena de vigor i frescor, amb àries, duos i escenes corals d’extraordinària bellesa, en què s’endevinen obres posteriors com ‘Il trovatore’ o ‘La traviata’. D’una altra, és difícil no deixar-se portar per l’indiscutible magnetisme de la història d’‘Ernani’, en la qual tres homes perden el cap per la mateixa dona i on convergeixen tota la força dels elements del drama verdià: honor, passió, amor, gelosia i venjança”, ha indicat Iglesias Noriega.

 

Michele Spotti assumeix la direcció musical d’‘Ernani’. Amb tan sols 29 anys, el jove mestre milanés té la titularitat de l’Òpera i l’Orquestra Filharmònica de Marsella des de la temporada 2023/24, i és considerat com un dels directors amb més projecció del país transalpí. Amb una presència important en el circuit de teatres d’òpera europeus, destaca per la seua agenda simfònica en la seua Itàlia natal.

 

Andrea Bernard és responsable de la posada en escena, amb escenografia d’Alberto Beltrame, vestuari d’Elena Beccaro i il·luminació de Marco Alba. L’ascendent ‘regista’, que ha sigut col·laborador de Pier Luigi Pizzi, Damiano Michieletto i Julia Burbach, va emergir en el panorama internacional quan va obtindre el Premi Europeu de Direcció d’Òpera en 2016. Entre els treballs més destacats s’inclouen produccions de ‘Lucrezia Borgia’, ‘Carmen’, ‘L’italiana in Algeri’ o ‘La Cenerentola’.

 

En la posada en escena d’‘Ernani’, Andrea Bernard ha optat per mantindre una ambientació històrica, però a través d’una reinterpretació contemporània, per a donar més claredat a la identitat dels personatges i al context històric, i fins i tot polític, de les seues accions.

 

Iglesias Noriega ha subratllat, a més, que una altra de les particularitats d’‘Ernani’ és l’exigent elenc protagonista que demanda. Per a la primera representació a València debuta en el teatre d’òpera valencià una de les grans dives del panorama líric: la soprano estatunidenca Angela Meade, que canta el paper d’Elvira. Requerida pels principals teatres per a interpretar els rols més temuts del repertori belcantista del segle XIX i de les òperes de Verdi, és la indiscutible reina del Metropolitan de Nova York.

 

Després d’intervindre en ‘Madama Butterfly’ en 2021, torna a Les Arts Piero Pretti en el rol d’Ernani, que ja va cantar amb èxit en l’estrena d’aquest mateix muntatge a Venècia. Nom imprescindible en els repartiments d’òpera italiana a Milà, Londres, Nova York, París i Viena, el tenor sard és un dels artistes amb més projecció de la seua generació.

 

Debuta també en Les Arts un altre artista de referència, l’italià Franco Vassallo (Don Carlo), que després de consolidar la seua carrera com un dels grans intèrprets del ‘bel cant’ romàntic s’erigeix com un dels barítons verdians més importants de l’actualitat.

 

Tanca el quartet protagonista el baix Evgeny Stavinsky. El cantant moscovita torna a interpretar a Don Ruy Gómez de Silva després de l’excel·lent acolliment que va tindre amb aquest paper davant de l’exigent públic de l’Òpera de Roma, en la temporada passada.

 

El repartiment d’‘Ernani’ es completa amb les veus de Javier Castañeda (Jago) i la ‘mezzosoprano’ del Centre de Perfeccionament Laura Orueta (Giovanna).

 

Les Arts estrena ‘Ernani’ el dimecres 7 de juny amb més representacions els dies 10, 13, 16 i 18 del mateix mes. Així mateix, la preestrena per a menors de 29 anys tindrà lloc el pròxim 4 juny.

 

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts