Riccardo Minasi dirigeix a Les Arts ‘Don Giovanni’, de Mozart, en un muntatge de Damiano Michieletto - Les Arts, València

Riccardo Minasi dirigeix a Les Arts ‘Don Giovanni’, de Mozart, en un muntatge de Damiano Michieletto

Les Arts és Òpera

  • Davide Luciano, Ruth Iniesta, Riccardo Fassi, Elsa Dreisig, Giovanni Sala, Gianluca Buratto, Jacquelyn Stucker i Adolfo Corrado integren l’elenc
  • Les Arts ha programat, de manera paral·lela a les funcions de l’òpera, la ‘Marató Mozart’, amb tallers, xarrades, concerts i activitats educatives

València (27.02.23). El Palau de les Arts estrena aquest dijous, 2 de març, ‘Don Giovanni’, de Mozart. Riccardo Minasi des del podi i Damiano Michieletto en l’escena culminen amb aquest títol la coneguda ‘Trilogia Da Ponte’, que Les Arts va iniciar en 2019 (amb ‘Le nozze di Figaro’ i que va continuar en 2020 amb ‘Così fan tutte’).

Riccardo Minasi i Eleonora Gravagnola, directora d’escena de la reposició, junt amb el baríton Davide Luciano, han acompanyat hui Jesús Iglesias Noriega, director artístic de Les Arts, en la presentació d’aquesta òpera, que es representarà fins al pròxim dia 12 de març a la Sala Principal.

Iglesias Noriega ha recordat que Mozart conforma un dels eixos fonamentals en la programació de Les Arts, amb una presència ineludible cada temporada operística i sempre de la mà de reconeguts experts en el seu repertori.

Riccardo Minasi, director titular de la Mozarteum Orchester de Salzburg, torna a Les Arts després del seu sensacional debut amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana amb el concert ‘Desde Italia’ en 2021.

Consagrat mozartià, el també director musical del Teatre Carlo Felice de Gènova és, així mateix, el primer director artístic de l’Orquestra Suïssa La Scintilla que va fundar Nickolaus Harnoncourt i que és la formació resident de l’Òpera de Zuric per als repertoris barroc i clàssic. Riccardo Minasi ha sigut, a més, cofundador i director del conjunt Il Pomo d’Oro del 2012 al 2015.

Eleonora Gravagnola és l’encarregada de reposar a València aquesta producció de Damiano Michieletto que va tindre una excel·lent acollida entre el públic i la premsa especialitzada en la seua estrena a La Fenice de Venècia i li va valdre el Premi Abbiati de la crítica italiana per la seua escenografia i vestuari.

Escènicament, Michieletto planteja una producció fidel a l’època en què es va escriure l’obra i un acostament psicològic per a aprofundir en les complexes relacions entre els personatges que giren al voltant de Don Giovanni, que una vegada que entren en contacte amb ell, cauen seduïts per una malaltissa fascinació. Quan està en escena, Don Giovanni domina totes les relacions que s’estableixen en el moment, i quan no hi és, els altres personatges pateixen per la seua culpa.

Paolo Fantin proposa una estructura escènica circular, en moviment quasi perpetu, en la qual reprodueix una decadent vila del ‘Settecento’, de mobiliari auster i desgastats tapissos color pastel, dominada per ombres allargades i llums opaques que recreen la il·luminació dissenyada per Fabio Barettin. Carla Teti s’inspira també en el segle XVIII, amb un vestuari sobri i elegant, en consonància amb el plantejament estètic de la producció.

Les Arts reuneix un sòlid elenc de joves i reconeguts intèrprets amb Davide Luciano en el paper protagonista. Gràcies al reconeixement de públic i crítica pels seus treballs en el repertori classicista i belcantista, el baríton italià s’ha erigit en una de les veus de referència en la seua tessitura, amb Nova York, Milà, Berlín o Moscou, entre altres places. Es tracta de la seua tercera actuació a Les Arts, després de les seues intervencions en ‘Costì fan tutte’ (2020) i ‘Fasltaff’ (2021).

Ruth Iniesta debuta el paper de Donna Anna en la seua quarta incursió en el teatre d’òpera valencià, on ha cantat anteriorment en ‘Il viaggio a Reims’ (2020), ‘Pagliacci’ i ‘Doña Francisquita’ (2021). La soprano saragossana és considerada una de les intèrprets espanyoles de major projecció després del seu debut el passat any a les òperes de París i Viena.

Giovanni Sala, que va cantar la passada temporada en ‘Macbeth’, es retroba amb el públic valencià amb el rol de Don Ottavio. El jove tenor, que compta amb una intensa carrera en els principals teatres italians, ha treballat, entre altres, amb Riccardo Muti.

També torna Elsa Dreisig, que es va presentar a Les Arts de la mà de Marc Minkowski i Les Musiciens du Louvre en ‘Mitridate’ en 2019. La soprano francodanesa és un altre dels nous valors de la lírica a Europa, amb treballs a les òperes de Berlín i París i en festivals com Ais de Provença i Salzburg.

Riccardo Fassi encarna Leporello. Amb un repertori que comprén Mozart, el ‘bel canto’ i Verdi, el baix italià és un dels noms amb més projecció en la seua tessitura, amb presència en els repartiments de Viena, París, Milà, Londres i Berlín. Va fer la seua primera aparició a Les Arts amb Alidoro en ‘La Cenerentola’ (2020).

Després del seu aplaudit debut en ‘Ariodante’ (2022), Jacquelyn Stucker interpretarà a València el paper de Zerlina. L’emergent soprano nord-americana, amb compromisos a Londres i Berlín, tornarà a Les Arts al maig per a protagonitzar ‘L’incoronazione di Poppea’, després de la seua excel·lent acollida a Ais de Provença.

En el rol de Masseto, Les Arts presenta una de les sensacions operístiques del moment, el baix-baríton Adolfo Corrado, que, malgrat la seua joventut, ha cantat amb mestres com Daniel Oren, Zubin Mehta, Gianandrea Noseda, Renato Palumbo, Daniele Gatti o Stefano Montanari, amb una agenda amb compromisos i treballs a Milà, Zuric, Amsterdam, Venècia o Salzburg.

Gianlucca Buratto, un dels grans noms del circuit internacional, interpreta a Il Commendatore. El baix italià és un artista assidu a Les Arts, on ha participat, entre altres òperes, en ‘Tosca’, ‘Thaïs’, ‘I due Foscari’ i ‘La bohème’.

A més de l’estrena aquest dijous, 2 de març, Les Arts representarà ‘Don Giovanni’ els dies 4, 7, 10 i 12 de març. Les funcions d’aquesta òpera compten amb la col·laboració de Turisme de la Comunitat Valenciana.

Marató Mozart

De manera paral·lela a les representacions de ‘Don Giovanni’, Les Arts ha programat la ‘Marató Mozart’, un projecte multidisciplinari centrat a celebrar l’obra i vida del compositor austríac Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).

La ‘Marató Mozart’ inclou més de 30 activitats culturals des del 27 de febrer fins al 12 de març. Durant dues intenses setmanes, la figura del geni de Salzburg i la seua transcendència en la cultura occidental seran l’eix vertebrador de les propostes de 2023, amb una agenda a Alacant, Castelló i València amb òpera, concerts, recitals, conferències, col·loquis, tallers, activitats familiars i projeccions cinematogràfiques.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts