Vasily Petrenko proposa peces imprescindibles del romanticisme rus per al seu debut en Les Arts i l’Auditori de Castelló - Les Arts, València

Vasily Petrenko proposa peces imprescindibles del romanticisme rus per al seu debut en Les Arts i l’Auditori de Castelló

‘Les Arts és Simfònic’

  • Director habitual de les grans orquestres com Cleveland, Chicago, Boston i San Francisco, la Filharmònica de Berlín o la Gewandhaus de Leipzig
  • El titular de la Royal Philharmonic dirigeix l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en un programa amb obres inèdites en el repertori de la formació

 

València (25.11.2022). Vasily Petrenko dirigeix l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en un doble concert amb peces imprescindibles del romanticisme rus, que oferirà a Les Arts, el 16 de desembre, i a l’Auditori de Castelló, el dia 17 d’aquest mateix mes.

 

El cotitzat director és, actualment, titular de la Royal Philharmonic de Londres, posició que compagina amb una intensa carrera internacional, amb compromisos amb les formacions de referència a Europa, la Filharmònica de Berlín i Gewandhaus de Leipzig, així com les orquestres més prestigioses dels Estats Units: Cleveland, Boston, Los Angeles, San Francisco i Chicago.

 

Petrenko debutarà amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana amb un ambiciós i atractiu programa, en el qual, a més de l’enlluernadora ‘Segona simfonia’, de Serguei Rakhmàninov, figuren obres dels també eslaus Mússorgski (‘Cançons i danses de la mort’) i de Nikolái Cherepnín (‘La Princesse Lointaine’).

 

‘La Princesse Lointaine’, una aposta personal del director petersburgués per divulgar compositors a penes coneguts a Occident com Cherepnín, obrirà la vetlada. La partitura, preludi per a l’obra teatral homònima d’Edmond Rostand, s’estima entre les primeres obres romàntiques del repertori simfònic rus.

 

La seguirà ‘Cançons i danses de la mort’, de Mússorgski, amb el reconegut baríton Roman Burdenko a l’escenari, per a cantar aquest cicle de quatre cançons que aborda la mort de manera poètica i que s’interpretarà en l’arranjament orquestral de Dmitri Xostakóvitx.

 

Després del descans, la formació titular de Les Arts, sota la batuta de Vasily Petrenko, ofereix la ‘Segona simfonia’ de Rakhmàninov. Considerada una de les millors partitures del repertori simfònic rus, i encara inèdita en el repertori de l’OCV, la simfonia destaca per la riquesa de l’orquestració i la inspiració melòdica a partir de temes que emergeixen amb sinceritat.

 

L’actuació de l’OCV amb Vasily Petrenko a València tindrà lloc el divendres, 16 de desembre, a l’Auditori de Les Arts. Un dia després, el dissabte 17, la formació visitarà Castelló de la Plana, on oferirà aquest mateix programa a l’Auditori i Palau de Congressos, a les 19.30 h.

 

Vasily Petrenko

 

Director titular de la Royal Philharmonic (des de 2021) i de la European Union Youth Orchestra (des de 2015). És director llorejat de la Royal Liverpool Philharmonic, després del seu aclamat període com a titular (2006-2021). Va ser principal director convidat i director artístic de la Simfònica Acadèmica Estatal de Rússia (2016-2020), titular de la Filharmònica d’Oslo (2013-2020) i de la National Youth Orchestra of Great Britain (2009-2013), i principal director convidat del Teatre Mijáilovski de Sant Petersburg, on va començar la carrera com a director resident (1994-1997).

 

Artista de l’any en els Premis Gramophone 2017, ha col·laborat amb les orquestres de major prestigi: Filharmònica de Berlín, Simfònica de la Ràdio de Baviera, Gewandhaus de Leipzig, Simfònica i Filharmònica de Londres, Philharmonia, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Filharmònica de Sant Petersburg, Orquestra Nacional de França, Filharmònica Txeca, NHK i Simfònica de Sidney, Orquestra de Philadelphia, Filharmònica de Los Angeles, Orquestra de Cleveland, i les simfòniques de San Francisco, Boston, Chicago i Mont-real.

 

Així mateix, ha actuat en el Festival d’Edimburg, en el Festival de Grafenegg i en els BBC Proms. Ha dirigit òperes en el Festival de Glyndebourne, l’Òpera de París, l’Òpera de Zuric, la Bayerische Staatsoper i el Metropolitan de Nova York.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts