Les Arts estrena ‘Doña Francisquita’ en una adaptació de Lluís Pasqual amb Jordi Bernàcer com a director musical  - Les Arts

Les Arts estrena ‘Doña Francisquita’ en una adaptació de Lluís Pasqual amb Jordi Bernàcer com a director musical 

Les Arts és Sarsuela 

 

  • Ruth Iniesta i Ismael Jordi encapçalen l’elenc que compta amb les veus d’Ana Ibarra, Albert Casals, María José Suárez, Miguel Sola i Isaac Galán
  • Lluís Pasqual introdueix nous textos i un narrador, Gonzalo de Castro, i trasllada l’acció a tres moments històrics: els anys treinta de la República, el franquisme dels seixanta i la contemporaneïtat

 

València (26.10.21). El Palau de les Arts estrena dimecres que ve, 3 de novembre, la sarsuela ‘Doña Francisquita’, d’Amadeu Vives, en una adaptació de Lluís Pasqual que en les seues representacions a València dirigeix musicalment Jordi Bernàcer.

El reconegut director d’escena ret el seu particular homenatge a l’obra mestra del gènere amb aquest muntatge, coproducció entre el Teatro de la Zarzuela, el Liceu i l’Òpera de Lausanne, amb escenografia i vestuari d’Alejandro Andújar, il·luminació de Pascal Mérat, coreografia de Nuria Castejón i disseny audiovisual de Celeste Carrasco.

Segons ha assenyalat hui Jesús Iglesias Noriega, director artístic de les Arts, en la presentació l’obra, València serà la tercera ciutat espanyola que estrene aquesta innovadora aposta, Premi Max a la millor producció lírica que, a més, tindrà la seua preestrena reservada als menors de 29 anys aquest diumenge, 31 d’octubre, amb el clar propòsit de revitalitzar l’interés per la sarsuela entre els espectadors més joves.

Jordi Bernàcer torna a les Arts després del seu destacat èxit la passada temporada amb ‘Cavalleria rusticana’ / ‘Pagliacci’. Es tracta de la seua segona incursió en el gènere líric espanyol amb el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, als quals ja va dirigir en ‘Luisa Fernanda’, de Moreno Torroba, en 2014, altra de les sarsueles de referència.

La soprano Ruth Iniesta (Francisquita) i el tenor Ismael Jordi (Fernando) encapçalen el repartiment, que compta amb intèrprets destacats: Ana Ibarra (Aurora), Albert Casals (Cardona), Amparo Navarro i  María José Suárez (Doña Francisca), Miguel Sola (Don Matías), Isaac Galán (Lorenzo Pérez), amb la participació especial de l’actor Gonzalo de Castro i de la ‘bailaora’, i excepcional executant de les castanyoles, Lucero Tena.

A més de l’estrena aquest pròxim 3 de novembre, les Arts ha programat funcions de ‘Doña Francisquita’ els dies 5, 7 i 10 d’aquest mateix mes. Els preus de les localitats oscil·len entre 25 i 90 euros.

Nous textos i un narrador 

‘Doña Francisquita’ és una comèdia lírica en tres actes, amb música d’Amadeu Vives i llibret de Federico Romero i Guillermo Fernández-Shaw,
inspirat en ‘La discreta enamorada’ de Lope de Vega. Estrenada al Teatro Apolo de Madrid en 1923, és considerada com una de les obres mestres del ‘género grande’.

En aquesta nova adaptació, Lluís Pasqual respecta fidelment la música d’Amadeu Vives en aquesta revisió de ‘Doña Francisquita’, així com la història de fons, les vicissituds que travessa l’amor entre la jove Francisca i l’estudiant Fernando, però proposa una sèrie de novetats.

El director de teatre català reemplaça els diàlegs originals amb la introducció d’un personatge -interpretat per l’actor Gonzalo de Castro- que fa de fil conductor entre els tres moments en què situa l’acció en un recorregut per la mateixa memòria del gènere: un estudi de gravació en els anys trenta de la República, un plató de televisió en el franquisme dels seixanta i una moderna sala d’assajos contemporània.

Preestrena fins a 28

La Sala Principal acollirà aquest pròxim diumenge, 31 d’octubre, a les 19.00 hores, la preestrena de ‘Doña Francisquita’, que les Arts reserva exclusivament a menors de 29 anys, amb entrades a preu únic de 10 euros.

‘Preestrena fins a 28’ consolida així la seua tercera edició, que va començar el passat mes de setembre amb el ‘Rèquiem’ escenificat de Romeu Castellucci i que després de ‘Doña Francisquita’ continuarà amb ‘Madama Butterfly’, ‘Ariodante’ i ‘Wozzeck’.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts