Les Arts dedicarà les funcions de ‘Turandot’, de Puccini, a la memòria de Montserrat Caballé - Les Arts

Les Arts dedicarà les funcions de ‘Turandot’, de Puccini, a la memòria de Montserrat Caballé

El Palau de les Arts dedicarà les funcions de ‘Turandot’, de Puccini, a la memòria de la soprano Montserrat Caballé, que va morir el passat 6 d’octubre, segons ha anunciat la presidenta del Patronat del teatre d’òpera, Susana Lloret, en roda de premsa.

“Les Arts vol honrar així  «La Superba», qui va ser una sublim intèrpret del paper de Liù i una excel·lent Turandot, a més de protagonista d’enregistraments de referència d’aquest títol”, ha afegit.

El centre d’arts ha acollit hui la presentació de ‘Turandot’, de Puccini, títol principal de la pretemporada i fruit de la col·laboració amb Turisme de la Comunitat Valenciana, dins del projecte “La ruta de la seda en música” que desenvolupen les dues institucions.

‘Turandot’ és, segons ha recordat Susana Lloret, una producció valenciana que va atraure el prestigiós cineasta xinés Chen Kaige a la Comunitat i, al seu torn, va ser la carta de presentació de les Arts a Xina, quan Canton, tercera ciutat del país, va sol·licitar el muntatge per a inaugurar el seu nou teatre d’òpera.

Per quarta ocasió, l’última òpera de Puccini penja el cartell de “No hi ha entrades”, però -com ha recalcat la presidenta del Patronat- és la primera vegada que es podrà veure amb preus des de 7 a 50 euros, i, per tant, “orientada a aquest nou públic que volem sumar a aquest gran espai cultural sense que això supose cap pèrdua de qualitat artística”, ha apuntat.

“Els cossos estables del Palau de les Arts, el Cor de la Generalitat, i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, juntament amb el premiat muntatge de Chen Caige s’uneixen a una important nòmina d’artistes, que combina prestigiosos intèrprets amb ascendents artistes que han cursat formació al Centre Plácido Domingo”.

El jove director britànic Alpesh Chauhan debuta amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. El titular de la filharmònica Arturo Toscanini de Parma, que s’està revelant a un ritme vertiginós com una de les batutes més prometedores, ha dirigit dos concerts en els prestigiosos Proms de la BBC, i també ha dirigit la London Symphony Orchestra en la temporada principal del Barbican de Londres, o la mateixa ‘Turandot’ al teatre Lirico di Cagliari.

El treball escènic recau en Allex Aguilera, de les Arts i gran coneixedor del treball del cineasta, qui ha delegat en ell per a totes les seues reposicions. Autor de muntatges com ‘Opérame’, ‘Tristan und Isolde’ o ‘La Clemenza di Tito’, Aguilera desenvolupa també una important carrera internacional amb ‘Don Giovanni’ a Trieste, ‘I pagliacci’ a Montecarlo’, ‘Lucia di Lammermoor’ a Lima, i compromisos a Palerm (‘La favorite’) i a Montecarlo (‘Otello’).

Segons ha explicat el ‘regista’, Kaige pren elements de l’òpera tradicional xinesa per a plantejar una dualitat entre el que és real i irreal. L’escenografia realista de Liu King està inspirada a la Ciutat Prohibida que va acollir el palau imperial durant les dinasties Ming i Qing, mentre que el vestuari de Chen Tong Xun aporta un contrast amb elements coloristes i exagerats per a evidenciar que ‘Turandot’ és un drama de personatges en un escenari real.

Dos coneguts pel públic de les Arts encapçalen el repartiment. La soprano estatunidenca Jennifer Wilson, inoblidable Brünnhilde en la ‘Tetralogia’ de Wagner i també recordada per les seues incursions en ‘Fidelio’ i ‘Tristan und Isolde’, protagonitza Turandot, opera que ja en 2014 va gravar amb Zubin Mehta i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.

El tenor italià Marco Berti es retroba amb el públic de València amb el paper de Calaf, que ja va cantar amb Zubin Mehta en l’estrena d’aquest muntatge en 2007 i un any després va repetir a les Arts amb la direcció de Lorin Maazel. Reconegut per la seua qualitat vocal i per la seua presència escènica, Berti està considerat com un dels grans intèrprets de Verdi i Puccini.

Per la seua banda, la soprano basca Miren Urbieta-Vega interpreta el rol de Liù, que li va valdre el guardó de cantant revelació en els Premis Lírics Teatre Campoamor 2015. Artista del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo durant la temporada 2010-2011 és una de les sopranos espanyoles de més projecció.

Abramo Rosalen, que també es va formar a les Arts durant el curs 2009-2010 del Centre de Perfeccionament, encarna Timur. El jove baix desenvolupa una important carrera a Itàlia, on ja ha fet treballs a Milà, Florència o Venècia.

Completen l’elenc de ‘Turandot altres dos destacats tenors que han passat pel Centre Plácido Domingo, Valentino Buzza i Pablo García López, juntament amb el tenor valencià Javier Agulló, el baríton de Jaén Damián del Castillo i César Méndez de l’actual promoció d’artistes que Plácido Domingo ha seleccionat per al seu Centre.

A més, per a la funció del dia 26, dos emergents intèrprets debuten a les Arts en els papers protagonistes, Teresa Romano (Turandot) i Amadi Lagha (Calaf).

En total, les Arts oferirà sis representacions de ‘Turandot’ els dies 17, 20, 23, 26, 28 i 31 d’octubre. Les localitats estan esgotades, excepte el 5 % que es reserva per a la venda el mateix dia de cada funció.

PRESENTACIÓN TURANDOT.
VALENCIA 10-10.2018.
©Mikel Ponce/arts fotografia

 

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts