Les Arts aposta pel gran repertori líric, el ballet clàssic, la sarsuela i la tradició valenciana - Les Arts, València

Les Arts aposta pel gran repertori líric, el ballet clàssic, la sarsuela i la tradició valenciana

El Palau de les Arts aposta pel gran repertori líric, el ballet clàssic, la sarsuela i la tradició musical valenciana en la temporada 2018-2019, que han presentat Susana Lloret, presidenta del Patronat de les Arts, i el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona.

Segons ha explicat Albert Girona que “Les Arts ofereix per al nou curs una temporada compacta i diversa, en la línia dels grans teatres d’òpera, però sense oblidar les particularitats del seu entorn i del seu públic”.

El lema de la nova programació és ‘Les emocions a flor de pell’, amb una imatge creada pel mateix equip de fotògrafs i dissenyadors de les Arts, que mostra l’obertura de les Arts a un públic ampli, així com l’esperit de la programació, que s’ha dissenyat amb diverses propostes líriques, simfòniques o didàctiques, a través de la pell humana.

Una consigna que, tal com ha explicat Susana Lloret, “vol fer protagonistes les persones, la ciutadania, i evidenciar l’obertura del teatre a la societat”. La presidenta del Patronat de les Arts ha afegit que “l’art en general, i la música i la lírica en particular, expressen sentiments i emocions que són patrimoni de totes les persones. Per això, la pell humana, d’homes i dones de diferents edats, és el fil conductor que ens narra què passarà a les Arts durant els pròxims mesos”.

En total, el centre cultural ofereix 36 funcions d’òpera, 6 representacions de ballet clàssic amb orquestra, 12 concerts simfònics, 2 cites amb la música de cambra, 3 recitals, més de 20 dies d’activitats gratuïtes i més d’una quinzena de propostes didàctiques.

Es manté l’estructura d’anys anteriors. Les Arts comença la seua activitat al públic a mitjan setembre amb una pretemporada a preus populars, amb localitats d’òpera entre 7 i 50 euros i de concerts entre 10 i 20 euros.

Les propostes de pretemporada inclouen sis representacions de l’òpera ‘Turandot’, de Puccini; el concert ‘Homenatges. Matilde Salvador i Claude Debussy’; una vetlada de sarsuela i música espanyola, i el concert Noves Veus.

“Propostes idònies per a acostar les Arts a nous públics”, ha destacat Susana Lloret, “amb artistes de trajectòria internacional com els cantants Marque Berti i Jennifer Wilson, el valencià Jordi Bernàcer i directors emergents com Alpesh Chauhan o el també valencià Pablo Rus”.

El mes de desembre comença la tradicional temporada d’abonament, que s’estén fins a finals de juliol, en la qual Roberto Abbado, director musical del teatre, comparteix protagonisme amb algunes de les batutes més destacades del moment.

Gustavo Gimeno, Henrik Nánási, Guillermo García Calvo o Christopher Franklin treballaran el repertori simfònic i operístic amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, juntament amb Ramón Tebar, Lothar Koenigs, Miguel Ángel Gómez Martínez, Óliver Díaz, Santiago Serrate o Gabor Takács-Nagy.

L’òpera italiana, amb Verdi i Puccini al capdavant, i l’universal Mozart, conviuen amb els grans simfonistes romàntics i postromàntics i els compositors nord-americans més icònics del S. XX, entre les diferents pàgines que abordarà la formació titular de les Arts.

En l’apartat operístic, una nova coproducció amb el Festival de Macerata de ‘La flauta màgica’, de Mozart, obri el curs líric, que també inclou una incursió de Roberto Abbado en el Verdi més desconegut amb ‘I masnadieri’; el retorn a la programació de l’òpera russa amb ‘Iolanta’, de Txaikovski, sota la direcció d’Henrik Nánási, i la sarsuela amb ‘La malquerida’, de Manuel Penella, en la producció de les Arts amb els Teatros del Canal.

Les propostes inclouen, a més, dos títols destacats del gran repertori amb Roberto Abbado en el podi: ‘Rigoletto’, de Verdi, i ‘Lucia di Lammermoor ‘, de Donizetti.

En l’apartat artístic, Plácido Domingo, en les seues facetes de cantant i director d’orquestra, manté el seu vincle amb València, que es materialitza en dos compromisos, a més de la celebració del X aniversari del seu Centre de Perfeccionament.

Però la temporada 2018-2019 suposa també el debut de grans figures com el baríton Leo Nucci, intèrpret de referència de Rigoletto, o el pianista Lang Lang, que se sumen a la nòmina d’importants noms que tornen a les Arts, com els cantants Dmitry Korchak, Artur Ruci?ski, Celso Albelo, Michele Pertusi, Jessica Pratt i Yijie Shi, així com directors d’escena de la talla de Graham Vick, Mariusz Treli?ski o Emilio Sagi.

La presència de valencians de reconeguda trajectòria es completa amb cantants com Cristina Faus, Maite Alberola i Carmen Romeu, a més del director d’escena Emilio López, que signa ‘La malquerida’, de Penella.

Després de les últimes incursions en la dansa espanyola, s’ofereix, dins del període nadalenc, el títol per excel·lència del repertori clàssic, ‘El llac dels cignes’, de Txaikovski, amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en l’orquestra i el cos de ball de l’Òpera d’Astanà .

L’agenda musical també marca el reconeixement que les Arts farà en la temporada 2018-2019 a il·lustres personalitats. Jordi Bernácer commemorarà el centenari del naixement de Matilde Salvador i el centenari de la defunció de Claude Debussy en ‘Homenatges’, mentre que Christopher Franklin farà el mateix amb el centenari del naixement de Leonard Bernstein en ‘Des dels Estats Units’.

Els professors de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, per part seua, retran homenatge a Joaquín Rodrigo en el cicle de música de cambra, amb motiu dels 20 anys de la seua defunció.

Altres activitats i programa didàctic

Les Arts manté la seua aposta per activitats gratuïtes, que començaran al setembre amb la tradicional jornada de portes obertes, però que també inclouran la marató mozartiana ‘Mozart Nacht und Tag’, les dues vetlades de ‘Nit a les Arts’, el Dia de la Dona Treballadora, el cicle ‘Bandes a les Arts’, juntament amb els recitals a l’IVAM, les conferències operístiques de Ramon Gener o els European Opera Days.

El programa didàctic, al qual accedeixen cada temporada al voltant de 10.000 alumnes, augmenta les propostes familiars d’espectacles i inclou nous suggeriments como ‘Babies Only’, dirigida als més menuts, o ‘Conta’m una òpera’.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts