Marzà: “Amb aquesta proposta de Patronat  garantim que Les Arts siga una institució gestionada per la societat valenciana” - Les Arts, València

Marzà: “Amb aquesta proposta de Patronat  garantim que Les Arts siga una institució gestionada per la societat valenciana”

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha anunciat que el 21 de maig s’aprovarà la composició del nou Patronat de les Arts. D’aquesta manera, es farà efectiu el nou equip que integrarà l’organigrama de decisió del coliseu operístic valencià per a dur a terme l’obertura de les Arts a la societat valenciana com a principi rector del nou projecte i per a convertir-lo “en un referent cultural per a les diferents arts i per al conjunt de la societat valenciana, autèntica propietària del coliseu”, ha destacat el responsable de Cultura de la Generalitat.

El conseller Vicent Marzà ha estat acompanyat per la qui serà proposada com a nova presidenta del Patronat de les Arts, la directora de la Fundació Per Amor a l’Art, Susana Lloret, i per qui serà proposat el president de la Comissió de Mecenatge de l’espai operístic, el mestre Plácido Domingo.

En aquest sentit, des de Cultura de la Generalitat, s’ha considerat que la primera mesura per a aconseguir aquest objectiu és l’aprovació d’una nova estructura orgànica de la institució. “El nou Patronat disposarà per primera vegada de 6 membres, que són persones compromeses amb la ciutadania, que provenen del món empresarial i financer, del cooperativisme i la innovació econòmica. Són ciutadans de les comarques d’Alacant, Castelló i València que tenen una característica comuna: l’interés per promoure la cultura i especialment fer de les Arts un referent cultural i un espai d’excel·lència operística mundial”, ha destacat Marzà, i ha afegit: “Amb la introducció d’una presidència de prestigi com la que proposem i de nous patrons en la Fundació, que provenen també de la societat, aconseguim una estructura conformada per persones que són referents pel seu compromís en la vida social, cultural i empresarial valenciana”.

Pel que fa a la proposta de Presidència del Patronat de les Arts, Susana Lloret té una estreta vinculació al món de la cultura i s’ha convertit en un dels referents valencians de promoció artística mitjançant la Fundació Per Amor a l’Art, que uneix art, investigació i obra social. Fruit d’aquesta institució cultural naix el centre d’art Bombas Gens, que en només un any ha esdevingut un dels espais expositius imprescindibles de la ciutat de València.

Segons Susana Lloret, “Per descomptat, és per a mi un honor i agraïsc enormement aquesta proposta per a presidir les Arts. L’accepte perquè suposa un pas avant en una trajectòria que ja vaig emprendre fa uns anys, quan vaig fundar amb el meu marit la Fundació Per Amor a l’Art. En aquell moment vaig assumir el compromís de crear una fundació que donara resposta a l’impuls per compartir i sensibilitzar que feia temps que ja teníem”, i ha afegit: “Ara estic assumint un nou compromís per a compartir i sensibilitzar per la mateixa raó: perquè cal actuar perquè les coses milloren. L’oportunitat no l’he creada jo, me l’ha oferida el conseller, i l’accepte amb aquesta il·lusió i energia. I amb la seguretat que estem creant un equip de persones de la societat civil amb el mateix sentit del compromís, o més gran fins i tot, amb els quals farem possible aquest canvi a millor”.

L’òrgan gestor de les Arts estarà integrat per 17 membres, 6 dels quals són representants de la societat valenciana, inclosa la Presidència. És per això que el dilluns 21 de maig es proposarà que, junt a Susana Lloret, formen part del Patronat de les Arts l’exgerent del Centre d’Investigació Príncipe Felipe, Isabel Muñoz; l’exministra de Cultura i patrona del Teatro Real de Madrid, Carmen Alborch; el copresident de l’Institut Valencià de la Infertilitat (IVI), José Remohí; i el responsable de l’empresa Dulcesol, Rafael Juan; el president de l’entitat Amics de l’Òpera i les Arts de la Comunitat Valenciana, Pablo Font de Mora.

Segons el conseller Marzà: “Amb aquesta proposta de Patronat garantim que les Arts siga una institució gestionada per la societat valenciana”.

Per la seua banda, Susana Lloret ha remarcat: “Crec que la sensibilitat és patrimoni de tots, absolutament, i que des d’aquest nou projecte per al Palau de les Arts, obert, participatiu, innovador i també respectuós amb la tradició operística, podrem despertar aquesta sensibilitat en moltes persones que amb un altre tipus de projecte hagueren quedat fora, i alhora conservar, i fins i tot augmentar, l’interés per les persones que ja estimen el Palau de les Arts. L’objectiu és que tots se senten orgullosos del Palau de les Arts, que tantes possibilitats ofereix.

Consell de Mecenatge

L’organigrama gestor disposarà d’una comissió essencial en aquest canvi de paradigma, el Consell de Mecenatge.

Es proposarà que el Consell de Mecenatge estiga presidit pel mestre Plácido Domingo i l’òrgan servirà per a establir les relacions de mecenatge de les Arts a través de les persones i entitats de reconegut prestigi que mostren el seu compromís estable amb el Palau.

Segons el mestre, “crec que hi ha un futur molt present en Les Arts. Agraesc vertaderament que hagen comptat amb mi i poder animar des del punt de vista del mecenatge a dur a terme aquest projecte, per l’estima que tinc a aquest espai i aquesta terra. La cultura en òpera està molt present en aquesta terra i vull agrair moltíssim al conseller tot açò.”

El conseller Marzà ha explicat: “Que el mestre Plácido Domingo s’haja implicat encara més en el projecte de les Arts és per a nosaltres fonamental. Estem segurs que serà una garantia sòlida per a posar les Arts en el mapa operístic que li pertoca, per a atraure el finançament extern a les Arts i l’excel·lència operística internacional mitjançant la seua presidència en el Consell de Mecenatge. Ningú millor que ell per a fer-ho realitat”.

El nou model de les Arts, a través del Consell de Mecenatge, disposarà d’un pla estratègic d’esponsorització, que inclourà un estudi de mercat i una planificació temporal per a la cerca de nous patrocinadors i institucions públiques implicades en el projecte. Les Arts també potenciarà el lloguer dels espais per a esdeveniments internacionals, de manera que augmentarà la capacitat de València per a l’atracció internacional, així com pel que fa als rodatges de cinema i publicitat com a eina de promoció turisticocultural.

Direcció Artística de les Arts

Tal com es va anunciar fa uns mesos, la Direcció Artística serà escollida per concurs públic seguint el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana. La Comissió d’Avaluació estarà formada per experts musicals, representants de l’àmbit social i representants institucionals, que avaluaran el projecte artístic, l’experiència en gestió escènica internacional i el coneixement del sector per part dels candidats i candidates.

El Patronat de les Arts aprovarà el 21 de maig les bases del concurs i el procés de selecció s’iniciarà quan aquestes es publiquen en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ durant els dies següents a la celebració del Patronat. Els diversos candidats i candidates tindran un mes per a presentar les seues sol·licituds a partir del dia següent a la publicació en el DOGV.

Cal recordar que el càrrec de Direcció Artística tindrà una durada de quatre anys.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts