L'Agència Valenciana del Turisme i Les Arts posen música a la Ruta de la Seda amb l'òpera ‘Le cinesi’, de Gluck - Les Arts, València

L’Agència Valenciana del Turisme i Les Arts posen música a la Ruta de la Seda amb l’òpera ‘Le cinesi’, de Gluck

L’Agència Valenciana del Turisme i Les Arts inauguren ‘La ruta de la seda en música’ aquest dijous, 2 de novembre, amb la versió en concert de l’òpera ‘Le cinesi’, de Christoph Willibald Gluck, a l’Auditori (20.00 h). Es tracta d’una iniciativa que forma part del conveni firmat entre ambdues institucions per al foment i la promoció del turisme cultural.

En aquesta ocasió, Fabio Biondi dirigeix l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i un repartiment amb primeres figures del repertori: la soprano italiana Désirée Rancatore, la mezzosoprano sueca Ann Hallenberg, la mezzosoprano valenciana Silvia Tro Santafé i el tenor italià Anicio Zorzi Giustiniani.

‘Le cinesi’ és una òpera en un acte, amb llibret en italià de Pietro Metastasio, que es va estrenar a l’Schlosshof de Viena el 24 de setembre de 1754. Concebuda com un capritx del rococó, relata una vetlada imaginària en un saló de la llunyana Xina, on els seus ociosos habitants juguen a l’amor com a occidentals.

L’objectiu del projecte ‘La ruta de la seda en música’ és narrar un relat de cultura i de trobada de mons, amb propostes de primer nivell artístic en què abordar l’agermanament entre Orient i Occident. El motiu de programar aquesta òpera com a punt de partida, com explica l’intendent i director artístic de Les Arts, Davide Livermore, a més de pel seu valor artístic, respon a la seua manera de plasmar i posar en contacte dues formes de veure la vida a través de la música.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha incidit en el fet que “la posada en marxa d’aquest projecte ens permet posar música a la Ruta de la Seda i és una gran oportunitat per a promocionar-nos a través de la cultura en l’àmbit nacional i internacional”. En aquest sentit, ha remarcat “la professionalitat i la potència del Palau de les Arts com a referent cultural en el món, la qual cosa ens ajuda a situar-nos en mercats molt rellevants i incrementa la nostra capacitat d’atraure turistes que vénen seduïts per l’art i la cultura”. “Sens dubte, significa el binomi perfecte entre turisme i cultura, una mescla excel·lent per a diferenciar-nos i ocupar el nostre lloc en el món”, ha conclòs Colomer.

L’acció de l’òpera transcorre en una ciutat imaginària de Xina. Lisinga pren el te amb les seues amigues Sivene i Tangia, sense saber com matar l’avorriment. Silango, germà de Lisinga, que acaba de tornar d’un viatge per Europa i vol veure la seua estimada Sivene, les escolta darrere de la porta, però les xiques el descobreixen. Les tres jóvens decideixen ocultar el jove fins que puga eixir sense ser vist.

Mentrestant, elles es disposen a passar l’estona interpretant escenes teatrals inspirades en la tradició occidental. Lisinga representa una escena d’estil tràgic, en què encarna Andròmaca, de la guerra de Troia, que plora la mort del seu espòs, Hèctor. Pren el relleu Sivene, que opta per passar a la temàtica pastoral donant vida a la nimfa Licoris, que es burla dels sentiments del pastor Tirsis, interpretat per Silango. Finalment, Tangia decideix personificar una presumida xica que acaba de tornar d’Europa, en clara paròdia de Silango. Després d’aquests jocs teatrals, els protagonistes s’uneixen en un ballet amb què conclou l’òpera.

Es tracta de la primera òpera que Fabio Biondi dirigeix en la temporada de Les Arts. Segons indica el mestre palermità, ‘Le cinesi’ és una oportunitat de descobrir l’obra de Christoph Willibald Gluck més enllà del seu ‘Orfeo ed Euridice’, ja que, a més de la seua qualitat musical, “la seua duració –una hora– ens permet alçar-nos amb el desig d’escoltar-ne potser un poc més, una cosa fonamental per a fomentar l’interés per un compositor”.

“És una òpera xicoteta amb un llibret excepcional que retrata com Europa esperava veure un país tan llunyà com Xina. Musicalment, el text, amb les seues tres evocacions teatrals, permet a Gluck escriure una partitura en diferents direccions, de les quals la peça romàntica és considerada una de les pàgines més belles d’aquest compositor”, remarca el titular de l’OCV.

“Vocalment”, prossegueix Biondi, “hi ha una gran diferència entre els papers femenins fruit de la pròpia dramatúrgia de cada personatge. Per això, a Les Arts comptem amb cantants amb marcades particularitats vocals i reconegut prestigi en aquest repertori, sense oblidar el personatge del tenor que es va afegir posteriorment en reescriure el llibret”.

Désirée Rancatore debuta a Les Arts amb el paper de Sivene. La intèrpret és una de les sopranos de coloratura de referència en l’actualitat, amb treballs al Covent Garden de Londres, La Scala de Milà, la Staatsoper de Viena o el Festival de Salzburg, amb batutes com Fabio Biondi, Myung-Whun Chung, James Conlon, Charles Mackerras, Lorin Maazel o Riccardo Muti.

Juntament amb ella, Silvia Tro Santafé (Lisinga) aborda el seu quart paper a Les Arts després de les seues actuacions en ‘Orlando’ de Händel, ‘L’italiana in Algeri’ de Rossini i ‘Lucrezia Borgia’ de Donizetti. La mezzosoprano valenciana més internacional ha sigut reconeguda pel seu ampli repertori, que comprén des del Barroc fins al segle XXI, amb els principals directors del panorama internacional. Silvia Tro tornarà el juliol de 2018 per a la seua segona intervenció aquesta temporada amb ‘La damnation de Faust’ de Berlioz, sota la batuta de Roberto Abbado.

Ann Hallenberg (Tangia) realitza així mateix la seua primera visita al centre operístic valencià. La mezzo sueca és un dels noms habituals en els repartiments de Milà, Viena, París, Munic o Zuric, amb més de quaranta gravacions en el seu currículum i treballs amb Fabio Biondi, William Christie, John Eliot Gardiner, Emmanuelle Haïm, Paavo Järvi, Louis Langrée, Paul McCreesh, Marc Minkowski, Riccardo Muti, Kent Nagano, Roger Norrington, Antonio Pappano i Christophe Rousset.

Tanca l’elenc Anicio Zorzi Giustiniani (Silango), tenor imprescindible per a les grans batutes del repertori barroc com Fabio Biondi, Ottavio Dantone, Emmanuelle Haïm, René Jacobs o Marc Minkowski, que també canta per primera vegada a Les Arts.

Streaming en Opera Visió

El Palau de les Arts Reina Sofia emetrà en streaming la versió en concert de ‘Le cinesi’, de Christoph Willibald Gluck, a partir del 24 de novembre a través de www.OperaVision.eu, la nova plataforma patrocinada per Opera Europa, l’associació que reuneix trenta companyies d’òpera de díhuit països del continent, entre les quals es troba Les Arts. Aquesta iniciativa forma part també del conveni firmat amb l’Agència Valenciana del Turisme per al foment i la promoció d’accions culturals capaces d’atraure nous mercats de turistes i visitants.

OperaVision agafa, a partir del 12 d’octubre, el testimoni de The Opera Platform, mitjançant la qual es va transmetre la producció valenciana de ‘Lucrezia Borgia’ el passat 1 d’abril, també amb el suport d’AVT.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts