El cotitzat director Andrés Orozco-Estrada debuta amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana amb obres de Mozart i Bartók - Les Arts, València

El cotitzat director Andrés Orozco-Estrada debuta amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana amb obres de Mozart i Bartók

  • El colombià, de formació vienesa, dirigeix dues obres mestres del repertori: ‘Simfonia Júpiter’ de Mozart i ‘Concert per a orquestra’ de Bartók
  • Reconegut per la seua energia, elegància i capacitat de comunicació, Orozco-Estrada treballa regularment amb les principals orquestres a Europa i els Estats Units

 

València (01.05.2023). El director colombià Andrés Orozco-Estrada farà el seu debut esperat amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV), dimecres que ve 10 de maig a les 19.30 h, amb un concert d’obres de Mozart i Béla Bartók a l’Auditori de Les Arts.

 

Descrit com al ‘miracle de Viena’ per l’exigent crítica austríaca, Orozco-Estrada és considerat un dels noms imprescindibles en el circuit internacional. La premsa especialitzada i el públic coincideixen a destacar la seua energia i elegància, a més de la gran capacitat de comunicació des del podi, que fan que els seus concerts esdevinguen “una experiència única”.

 

Per al seu primer concert amb l’OCV, el mestre, nascut a Medellín i format a Viena, ha seleccionat dues obres imprescindibles del repertori simfònic: ‘Simfonia Júpiter’ de Mozart i ‘Concert per a orquestra’ de Bartók; vehicle ideal per a demostrar la qualitat de formació titular de Les Arts i gaudir-la.

 

Mozart va compondre la ‘Simfonia núm. 41’, la seua última simfonia, l’estiu de 1788, a penes tres anys abans de la seua mort. Aquesta obra de quatre moviments destaca pel so majestuós i grandiloqüent, que suposadament va inspirar el violinista i empresari Johann Peter Salomon per a posar-li el sobrenom de ‘Júpiter’ en referència al déu romà.

 

Quasi dos segles més tard, en 1943, Bartók, malalt de leucèmia, va compondre el seu famós ‘Concert per a orquestra’. Encara que aquesta peça s’assembla més a una simfonia per l’ús d’una orquestra completa, el romanés va decidir anomenar-la ‘concert’ pel gran pes que hi tenien els solistes. No obstant això, a diferència dels concerts tradicionals, el rol de solista rota entre els diversos instruments de l’orquestra, en comptes de centrar-se en un sol instrument.

 

Els preus de les localitats per a aquesta vetlada oscil·len entre 30 i 45 euros. Els menors de 28 anys podran aconseguir entrades per un preu especial de 10 euros en els concerts simfònics de la temporada.

 

Andrés Orozco-Estrada

Andrés Orozco-Estrada, natural de Medellín, va començar la seua educació musical tocant el violí, abans d’interessar-se per la direcció musical als 15 anys. En 1997 es va traslladar a la Universitat de Música i Arts Escèniques de Viena, on va aprendre direcció del gran Uroš Lajovic, el qual, al seu torn, va ser estudiant de Hans Swarowsky.

 

Des de llavors, el colombià ha protagonitzat una ascendent carrera que l’ha portat a dirigir regularment agrupacions tan prestigioses com les filharmòniques de Berlín, Israel, Londres i Viena; la Staatskapelle de Dresden; l’Orquestra de la Gewandhaus de Leipzig; l’Orquestra Reial del Concertgebouw; l’Orquestra Nacional de França; la Simfònica de Chicago, o l’Orquestra de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

 

 

Entre 2014 i 2021 Orozco-Estrada va ocupar el càrrec de director titular de la Simfònica de la Ràdio de Frankfurt, posició que també va compaginar amb la de director musical de la Simfònica de Houston (2014-2022) i director titular de la Simfònica de Viena (2020-2022). A partir de la temporada 2025-2026 assumirà la direcció musical de l’Òpera de Colònia i la Gürzenich-Orchester de la ciutat alemanya.

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts