Les Arts acull Fronteras, festival que fusiona música i literatura, amb Manuel Vicent, Rodrigo Cortés, Sole Giménez, Elisabet Benavent o Carmen Linares - Les Arts, València

Les Arts acull Fronteras, festival que fusiona música i literatura, amb Manuel Vicent, Rodrigo Cortés, Sole Giménez, Elisabet Benavent o Carmen Linares

 

  • El festival es desenvoluparà a València els pròxims 9, 10 i 11 de febrer
  • Grans converses, encontres privats, tallers, recitals i música en directe al voltant de la fusió entre les dues disciplines

 

València (22.01.2023). Les Arts acull el festival Fronteras València, que reuneix a la ciutat grans figures del panorama artístic nacional per a aprofundir en la relació entre la música i literatura, amb activitats, trobades i recitals en directe que comptaran amb l’escriptor Manuel Vicent, el també escriptor i cineasta Rodrigo Cortés, la cantant Sole Giménez, l’escriptora Elisabet Benavent, la cantaora Carmen Linares o el lletrista i guitarrista de Vetusta Mor-la, Guille Galván, entre altres.

 

La cita, que pretén oferir una alternativa cultural de gran nivell professional i contribuir en el posicionament de València com a referent nacional i internacional en l’àmbit cultural, tindrà lloc els dies 9, 10 i 11 de febrer, amb activitats repartides entre Les Arts, a la Ciutat de les Arts i les Ciències, i la xarxa de biblioteques municipals de la ciutat, on es duran a terme tallers sobre composició, interpretació i gestió cultural.

 

“Volem posar en valor i explorar la relació entre les disciplines artístiques, descobrint la música que alimenta els escriptors i la literatura que inspira els músics. La fusió entre alfabet i pentagrama ha engrandit les dues disciplines des de sempre”, assegura el director artístic del festival, Jesús Ruiz Mantilla.

 

La regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha destacat que “som terra de creació de música i literatura, per la qual cosa la fusió entre les dues disciplines que proposa Fronteras és tota una novetat que estic segura que tindrà la complicitat del públic”. Així mateix, ha assenyalat que “estem encantats de sumar-hi la xarxa de biblioteques municipals, a través dels tallers, ja que són llocs d’inspiració i de creativitat. A més, d’aquesta manera, el festival arriba als barris i reforcem la funció formativa de les biblioteques i com a punts de trobada veïnal”.

 

Per la seua banda, Jesús Iglesias Noriega ha emmarcat la importància de Fronteras dins de l’aposta per l’obertura i diversificació de Les Arts com a centre cultural de referència.

 

“Cada temporada hem donat un pas més en incrementar i ampliar gèneres, autors, creadors, estils i activitats per a convertir aquest edifici en un lloc de curiositat que permeta disfrutar no sols del fet artístic, sinó també que convide a la reflexió i contribuïsca al debat sobre qüestions que afecten el nostre entorn. I un pas més també suposa acollir nous formats com Fronteras, que mantinguen i potencien l’interés de l’espectador, a més d’enriquir la nostra programació i obrir les nostres portes a nous públics que encara no ens han visitat.”

 

Una gran conversa per a arrancar el festival

 

La conversa inaugural del festival comptarà amb dues grans figures de la cultura valenciana: Manuel Vicent i Sole Giménez. El periodista i la cantant faran un recorregut generacional i literari per les obres que més els han influït en el seu treball en una trobada moderada per la periodista Lara Siscar.

 

Aquest mateix dia, tindran lloc tres trobades simultànies en les dues biblioteques: la violoncel·lista Helena Poggio, membre de Cuarteto Quiroga, desgranarà, en la biblioteca La Petxina, el procés de creació amb el seu instrument; Benjamín Prado, en la biblioteca Carmelina Sánchez-Cutillas, relatarà els secrets de la composició de les seues famoses lletres per a Joaquín Sabina, i José María Sánchez Verdú acostarà la inspiració literària en la composició musical d’avantguarda en la biblioteca Clara Santiró i Font.

 

Divendres de cinema, lletres i música en Les Arts

 

La programació del dissabte en Les Arts acollirà quatre grans converses més. Primer, el cineasta i escriptor Rodrigo Cortés i el pianista Juan Pérez Floristán parlaran de ritme i tempo en els seus originals i transgressors treballs en un acte moderat per la periodista Carmen Velasco.

 

A més, la degana de l’Escola Berklee Simone Pilon i Jesús Ruiz Mantilla conversaran sobre Woodstock i la contracultura i el seu impacte sobre l’ensenyament.

 

Al mateix temps, el coliseu valencià oferirà una trobada a tres entre el lletrista i guitarrista de Vetusta Morla, Guille Galván, l’escriptora Lucía Lijtmaer i el cronista Fernando Navarro per a parlar de rock, cultura pop i fonts d’inspiració.

 

Finalment, la pianista Rosa Torres-Pardo oferirà un recital en directe acompanyada dels versos i la poesia d’Antonio Lucas i Luisa Castro, en una vetlada poeticomusical que serà introduïda pel periodista Miguel Ángel Hoyos.

 

Per la seua banda, el taller del divendres 10 l’impartirà Daniel Broncano, director del festival Música en Segura, sobre com muntar i gestionar un festival de música en l’actualitat, davant de l’enorme oferta i alternatives que hi ha. El taller se celebrarà en la biblioteca Patraix-Azorín.

 

Dissabte amb més art en viu

 

L’última jornada donarà pas a més trobades i recitals de literatura i música en directe en Les Arts. La popular novel·lista Elisabet Benavent –coneguda com a Beta Coqueta– desvelarà com la música recorre i traça el ritme de les seues conegudes novel·les.

 

També, la cantaora Carmen Linares i el poeta Antonio Lucas posaran la nota més emotiva i sentida en la seua trobada. L’última Premi Princesa d’Astúries de les Arts i el poeta conversaran sobre emoció, cant i poesia. Des d’aquesta perspectiva emocional, també conversaran el literat Manuel Vilas, recent guanyador del Premi Nadal, i el guitarrista Pablo Sáinz Villegas, amb la memòria i la poesia com a teló de fons sota la moderació del periodista Joan Carles Martí.

 

El festival tindrà un tancament musical: Rosa Torres-Pardo tornarà a seure davant del piano per a acompanyar el recital dels poetes Carlos Marzal i Raquel Lanseros, mentre que GuitarCello (Fernando Curiel i Antonio Martín Acevedo) portaran a les cordes clàssiques la música d’alguns dels grups més emblemàtics del segle XX.

 

En el taller de dissabte, la soprano Raquel Andueza donarà les claus per a l’ús de l’instrument musical més delicat, la veu pròpia, en la biblioteca d’Arrancapins Eduard Escalante.

 

Compartir un café amb els autors

 

Com a complement a totes les activitats de Les Arts, es realitzaran una sèrie de trobades per a conversar de tu a tu en xicotets grups i amb reserva amb Manuel Vicent, Sole Giménez, Rodrigo Cortés, Guille Galván, Lucía Lijtmaer i Carmen Linares.

 

Totes les activitats són gratuïtes i de lliure accés fins a completar aforament, amb preferència per les reserves que es realitzen a través de la web de l’esdeveniment, festivalfronteras.com. Per als tallers i les trobades amb autors, serà imprescindible fer una reserva.

 

La proposta cultural està organitzada per la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Les Arts i produïda per La Fábrica.

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts