‘Jenůfa’, un impactant ‘thriller’ operístic per a inaugurar la programació de 2023 - Les Arts, València

‘Jenůfa’, un impactant ‘thriller’ operístic per a inaugurar la programació de 2023

‘Les Arts és Òpera’

  • Gustavo Gimeno, convertit en el director espanyol més internacional, torna a la Sala Principal 8 anys després per a dirigir aquesta obra de Janáček
  • Katie Mitchell emmarca en el s. XXI el seu al·legat feminista, que protagonitzen la soprano Corinne Winters i la ‘mezzosoprano’ Petra Lang

 

València (16.01.23). Les Arts comença la seua activitat de 2023 a la Sala Principal amb l’estrena de ‘Jenůfa’, de Leoš Janáček, el pròxim 19 de gener, “un impactant ‘thriller’ operístic”, amb direcció musical de Gustavo Gimeno i posada en escena de Katie Mitchell.

 

Així l’ha qualificat hui Jesús Iglesias Noriega, durant la presentació de l’òpera davant dels mitjans de comunicació, que ha comptat amb l’assistència de Gustavo Gimeno, Robin Tebbutt, director d’escena de la reposició, i les dues cantants protagonistes: la soprano Corinne Winters (Jenůfa) i la ‘mezzosoprano’ Petra Lang (Kostelnička).

 

Gustavo Gimeno torna, així, al fossat de Les Arts, on va fer el seu debut operístic en 2015 amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, “en una de les grans apostes de la temporada”, com ha explicat Iglesias Noriega, que també ha recordat que es tracta d’un títol que mai abans s’havia escoltat en Les Arts.

 

El mestre valencià, consagrat ja com un dels directors espanyols més internacionals, director musical de la Filharmònica de Luxemburg i de la Simfònica de Toronto i futur titular del Teatro Real, s’endinsa en aquesta partitura excepcional, d’incommensurable força expressiva i riquesa tímbrica, que permetrà gaudir de les excel·lències de l’OCV.

 

Segons indica: “El món sonor de Janáček és molt particular. Es tracta d’un romanticisme tardà, però que poc té a veure amb Wagner o Strauss… És una història summament moderna, per la temàtica com també ho és la música que crea Janáček”.

 

Escena

 

‘Jenůfa’ és una història de dones “que se centra completament en l’experiència femenina”, com explica Mitchell. “És una òpera increïblement moderna, perquè no és habitual que una òpera esbossada en el s. XIX tinga tants personatges femenins en l’escenari. Tres generacions de dones interpreten el paper principal, i hi vaig afegir una quarta generació fent que una xiqueta interpretara el paper del fill xicotet en l’escena final”.

 

L’òpera està basada en ‘Su hijastra’, una esquinçadora peça teatral del s. XIX escrita per la dramaturga txeca Gabriela Preissovà, en la qual convergeixen traïció, assassinat, amor i perdó en un retrat tan realista i brutal sobre la dona rural que va causar una autèntica commoció en la seua estrena en 1890.

 

“Les vides dels personatges femenins reflecteixen aquells temps i la seua classe social: depenen d’homes violents que al seu torn estan dolguts, normalment borratxos i acostumats a resoldre-ho tot amb violència”, recorda.

 

“Un dels principals conflictes en l’òpera és entre la madrastra, Kostelnička, i la seua fillastra, Jenůfa”, explica la directora britànica. Amb la finalitat de garantir-li un futur millor, Kostelnička ha criat la jove sota una estricta educació, que, no obstant això, no evitarà que siga víctima d’un cruel triangle amorós.

 

Pretesa per Laca, ella es deixa seduir, no obstant això, pel seu atractiu i voluble germanastre, Števa, de qui es queda embarassada. Les esperances de Jenůfa de casar-se s’esvaeixen quan Števa l’abandona després que Laca desfigure la jove en un atac de gelosia.

 

Per a intentar salvar la seua reputació i poder casar-la amb Laca, la seua madrastra cometrà infanticidi. Però el xicotet cadàver serà descobert el mateix dia de l’enllaç, i davant de la ira de la multitud contra la jove, Kostelnička confessarà el seu crim i obtindrà el perdó de Jenůfa, que emprén ja la seua nova vida com a dona casada.

 

En l’aproximació a ‘Jenůfa’, Katie Mitchell incideix en la visió feminista del text original de Gabriela Preissovà i situa l’epicentre del conflicte entre les dues dones en el mal atroç que va patir la madrastra en el passat i el fracàs de la societat per a protegir-la enfront dels homes violents. La britànica va obtindre l’International Opera Award de 2019 pel seu treball en aquest muntatge.

 

Repartiment

 

Les Arts reuneix un elenc de primeres figures del panorama líric per a la primera vegada que es programa l’òpera de Janáček, que encapçala la soprano estatunidenca Corinne Winters, habitual en la programació dels grans teatres i ha sigut ja designada per la crítica com una de les intèrprets de referència de Jenůfa.

 

També cantarà per primera vegada a València la ‘mezzosoprano’ alemanya Petra Lang, que incorpora al seu repertori el rol de Kostelnička, acompanyada pels estatunidencs Brandon Jovanovich, un els grans tenors dramàtics del moment i que cantarà el rol de Laca Klemeň, i Norman Reinhardt, que va debutar amb molt d’èxit el paper de Števa en aquesta mateixa producció a Amsterdam. Elena Zaremba, ‘mezzo’ de referència en el repertori rus, donarà vida a Stařenca Buryjovka, la matriarca del clan.

 

Sam Carl (el capatàs), Scott Wilde (l’alcalde), Amparo Navarro (la dona de l’alcalde), Laura Orueta (Karolka), Olga Syniakova (una pastora), Quiteria Muñoz (Barena), Larisa Stefan (Jano) i Leticia Rodriguez (la tia) en completen el repartiment.

 

Les Arts representarà ‘Jenůfa’ del 19 al 29 de gener a la Sala Principal.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts