Les Arts clausura la temporada d’òpera amb l’estrena de ‘Wozzeck’ a la ciutat de València - Les Arts, València

Les Arts clausura la temporada d’òpera amb l’estrena de ‘Wozzeck’ a la ciutat de València

  • James Gaffigan s’estrena en aquesta obra, que es presenta en un muntatge d’Andreas Kriegenburg, considerat com a producció de referència
  • Prestigiosos cantants del repertori alemany integren l’elenc, amb Peter Mattei com a protagonista juntament amb Eva-Maria Westbroek i Christopher Ventris

 

València (19.5.22). El Palau de les Arts clausura la programació operística amb l’estrena a la ciutat de València de ‘Wozzeck’, d’Alban Berg, dijous que ve, 26 de maig.

Jesús Iglesias Noriega, director artístic de Les Arts, ha presentat hui davant dels mitjans de comunicació aquest títol amb la presència del seu director musical, James Gaffigan, i el director d’escena, Andreas Kriegenburg.

Iglesias Noriega ha defensat la primera representació de ‘Wozzeck’ a la capital del Túria com un autèntic “esdeveniment cultural” que equipara aquesta ciutat amb les grans capitals musicals del món:

“‘Wozzeck’ és una obra mestra d’obligada programació per a un teatre d’òpera amb vocació dinamitzadora i que també busque projecció internacional. Figura entre les 70 òperes més interpretades del segle XXI i la seua irrupció en la història de la lírica condiciona i influeix en el desenvolupament del teatre musical dels segles passat i present”.

Per això, ha continuat, “un centre com Les Arts, que aspira a diversificar i ampliar públics, a més d’exercir de motor cultural, requereix una línia de treball per a preparar tant els cossos estables i l’equip tècnic, com el mateix espectador per a rebre i gaudir de noves propostes. Per això és tan important restituir i treballar el repertori inèdit”.

‘Wozzeck’, segons ha recordat Iglesias Noriega, suposa un desafiament musical i escènic. Exigeix una orquestra en la fossa de més de 90 músics, músics en escena, a més de ser una partitura de gran complexitat per a cantants i instrumentistes. Escènicament, Les Arts presenta la producció que, des que es va estrenar a Munic, es considera com el muntatge de referència per a aquesta òpera, així com un desafiador exercici d’enginyeria escènica.

James Gaffigan s’estrena a València en la partitura de Berg, que, a més, és la seua primera òpera a Les Arts. Coneixedor de l’obra del compositor vienés, el director novaiorqués apel·la a la profunda dimensió humana d’aquesta òpera per a animar el públic a descobrir Alban Berg i la perfecta simbiosi entre text i músic per a gaudir d’una experiència artística única.

Així mateix, el director musical de Les Arts destaca la poderosa exhibició de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, que captivarà els melòmans que vulguen descobrir formes noves d’expressió musical.

Andreas Kriegenburg signa la posada en escena de ‘Wozzeck’, amb escenografia de Harald B. Thor, vestuari d’Andrea Schraad, il·luminació de Stefan Bolliger i coreografia de Zenta Haerter. ‘Wozzeck’ és una coproducció de la Bayerische Staatsoper i el New National Theatre de Tòquio.

El prestigiós director d’escena alemany aposta per aprofundir en la psicologia de l’ànima atemorida i turmentada de Wozzeck i ho utilitza per a descriure la violència de la pobresa i fins a quin extrem la pobresa pot paralitzar l’ànima d’una persona.

“Mostrem el món tal com és als ulls de Wozzeck. Un món grotesc, violent, malèvol, monstruós i distorsionat, tal com ell el percep en les seues pors. Als seus ulls, només Marie i el seu fill són persones reals que estima i de les quals espera tornar a ser estimat. Tots els altres personatges que troba en l’òpera pareixen haver sorgit d’una fosca història de terror”, explica Kriegenburg.

Les Arts reuneix un elenc de prestigioses veus del repertori alemany i reputats intèrprets de Wozzeck, que juntament amb el Cor de la Generalitat i l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, aborden l’estrena de l’obra a la capital del Túria.

Peter Mattei interpreta Wozzeck en la seua primera incursió en Les Arts. El cotitzat baríton suec, des del seu aplaudit debut del paper en el Metropolitan de Nova York, s’erigeix com l’intèrpret de referència tant en el pla vocal com en l’escènic del turmentat soldat.

Després del seu recent èxit en l’Òpera de París amb aquesta òpera, la soprano holandesa Eva-Maria Westbroek encarna Marie. Es tracta, a més, del retrobament del públic valencià amb una de les grans dives wagnerianes del panorama actual 13 anys després de l’aplaudida Sieglinde en ‘Die Walküre’.

El britànic Christopher Ventris, un dels tenors heroics de referència, i que els aficionats a València recordaran pel seu Parsifal amb Lorin Maazel, canta el rol de Tambor Major. El baix-baríton alemany Franz Hawlata (Doctor) i el tenor alemany Andreas Konrad (Capità) conformen l’elenc principal.

Tansel Akzeybek (Andrés), Patrick Guetti (Primer aprenent), Yuriy Hadzetskyy (Segon aprenent), Joel Williams (Un boig), Alexandra Ionis (Mararet) i Jorge Franco (Un soldat) completen el repartiment.

Les Arts ha programat ‘Wozzeck’ els dies 26, 29 i 31 de maig, i 3 i 5 de juny.

Preestrena amb DJ

Així mateix, Jesús Iglesias Noriega ha recordat que amb motiu de l’estrena de ‘Wozzeck’ a València, Les Arts proposa una experiència diferent per a la ‘Preestrena fins a 28’ del pròxim 23 de maig, en la qual el públic, a més de la representació, podrà gaudir d’una completa vetlada amb DJ i servei de restauració fins a les 23.00 h.

Després de la funció de ‘Wozzeck’, Les Arts convertirà la Passarel·la en una autèntica pista de ball inspirada en l’estètica de la impactant i avantguardista producció d’aquesta òpera, que ha suposat un dels més grans desafiaments tècnics i artístics en la història del teatre.

Les entrades per a ‘Preestrena fins a 28’, reservada exclusivament per a menors de 29 anys, tenen un preu únic de 10 euros.

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts