Les Arts És Barroc. Un camí d'emocions en Les Arts, València

Les Arts i el Centre Nacional de Difusió Musical coprodueixen el cicle ‘Les Arts és Barroc i música antiga’

• Harmonia del Parnàs, Capella de Ministrers, Accademia del Piacere i La Galanía protagonitzen la primera incursió de les Arts en aquest repertori
• Intèrprets com Núria Rial i Raquel Andueza participen en aquest cicle que reivindica el Barroc musical espanyol així com els estils que van fonamentar les seues bases: Edat Mitjana i Renaixement

València (16.11.21). El Palau de les Arts i el Centre Nacional de Difusió Musical (CNDM) coprodueixen el cicle ‘Les Arts és Barroc i música antiga’, que acollirà el Teatre Martín i Soler del 24 de novembre al 3 de desembre.

El director artístic de les Arts, Jesús Iglesias Noriega, i el director del CNDM, Francisco Lorenzo, han presentat hui en conferència de premsa la primera incursió del teatre d’òpera valencià en aquest repertori de la mà de les principals formacions espanyoles: Harmonia del Parnàs, Capella de Ministrers, Accademia del Piacere i La Galanía.

Iglesias Noriega ha qualificat la iniciativa com “una ambiciosa aposta pel patrimoni musical espanyol al voltant del Barroc, amb una mirada prèvia als estils i les estètiques sobre les quals es van fonamentar les seues bases: Edat Mitjana i Renaixement”.

En aquest sentit, el director artístic de les Arts ha subratllat, a més, “la reivindicació de l’excel·lència musical de la Comunitat Valenciana, amb els esperats debuts en la programació de les Arts d’Harmonia del Parnàs i Capella de Ministrers”.

Per la seua banda, Francisco Lorenzo, ha emmarcat aquesta coproducció del CNDM, la primera gran col·laboració amb les Arts, dins de les comeses fonamentals de l’organisme autònom del Ministeri de Cultura i Esport, entre les quals figura el suport específic per a la recuperació, la valoració i difusió de la música històrica “a través de la màxima excel·lència artística”.

Harmonia del Parnàs protagonitza el primer concert del cicle el dia 24 de novembre, amb un programa que se centra principalment en un prolífic compositor valencià, Pascual Fuentes, que seria durant els últims onze anys de la seua vida mestre de capella de la catedral de València i instructor en la mateixa de Vicente Martín i Soler.

La formació que dirigeix Marian Rosa Montagut, juntament amb les sopranos Roberta Invernizzi i Olalla Alemán, celebren el 300 aniversari del naixement del mestre d’Aldaia amb la interpretació d’una interessant selecció de les seues obres i l’estrena en temps moderns de ‘La bárbara cruel furia’.

Per la seua banda, Capella de Ministrers realitza la seua primera intervenció en la temporada de les Arts el 26 de novembre. Des que iniciara el seu camí fa 35 anys, el grup que dirigeix Carles Magraner és conegut i reconegut per la seua labor d’investigació musicològica, encaminada a rescatar i difondre el patrimoni musical espanyol des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX.

Per al seu primer concert en l’edifici de Calatrava, Magraner ha perfilat un programa entorn de la música en els temps d’Alfons X el Savi amb motiu del 800 aniversari del naixement del monarca. La veu de la soprano Èlia Casanova, acompanyada per Capella de Ministrers, guiarà l’espectador per emotius cants d’alabança a la Mare de Déu extrets de les col·leccions més importants de música medieval.

L’1 de desembre, per la seua banda, el Teatre Martín i Soler presenta un altre grup inèdit en els escenaris de les Arts: la sevillana Accademia del Piacere, liderada pel gambista d’origen sirià-palestí Fahmi Alqhai, i recents vencedors del prestigiós premi alemany Opus Klassik.

La soprano Núria Rial aborda amb l’agrupació andalusa una selecció d’àries d’obres escèniques del gran compositor del Barroc espanyol Sebastián Durón. Completen el programa pàgines d’autors coetanis de Durón, com Giovanni Bononcini, que van influir en els aires italianitzants de la seua música.

Amb l’actuació de la soprano navarresa Raquel Andueza i el seu grup La Galanía conclou la primera edició de ‘Les Arts és Barroc i música antiga’. La formació, especialitzada en la interpretació de música barroca amb criteris historicistes, es nodreix de músics d’orquestres amb renom dedicades a la música dels segles XVII i XVIII, com Hespèrion XXI, Al Ayre Espanyol, Age of the Enlightment o L’Arpeggiata.

La seua proposta per al Teatre Martín i Soler, ‘De locuras y tormentos’, aprofundeix en la música europea amb textos originals en castellà, que rescaten cançons de col·leccions angleses, franceses i italianes. Entre aquestes melodies amoroses, desenfadades, s’entremesclen obres d’autors italians del primer Barroc, entre ells Monteverdi i Ferrari, així com les àries d’òpera més belles d’Antonio Cesti, rellevant compositor de l’escola veneciana.

Les Arts recorda que les localitats per a cada un dels concerts de ‘Les Arts és Barroc i música antiga’ tenen un preu únic de vint euros.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts