Les Arts estrena a Espanya la versió teatralitzada del ‘Rèquiem’ de Mozart ideada per Romeo Castellucci - Les Arts, València

Les Arts estrena a Espanya la versió teatralitzada del ‘Rèquiem’ de Mozart ideada per Romeo Castellucci

‘Les Arts és Òpera’

  • James Gaffigan, en la seua primera intervenció a la Sala Principal com a director musical, es posa al capdavant del Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana
  • Elena Tsallagova, Sara Mingardo, Sebastian Kohlhepp i Nahuel Di Pierro conformen la nòmina de solistes

València (28.09.21). El Palau de les Arts comença dijous vinent, 30 de setembre, la temporada lírica amb l’estrena a Espanya de la versió teatralitzada del ‘Rèquiem’, de Mozart, realitzada per Romeo Castellucci, sota la direcció musical de James Gaffigan.

Jesús Iglesias Noriega, director artístic de les Arts, ha presentat hui en roda de premsa el primer títol de l’apartat ‘Les Arts és Òpera’ com “una de les apostes més rellevants en aquesta nova etapa del teatre com a impulsor de noves estètiques i propostes de referència en el circuit operístic”.

“Romeo Castellucci, un dels protagonistes de l’espai teatral avantguardista a Europa, estrena a Espanya la seua aplaudida versió de la inacabada missa de difunts de Mozart. Escenificada com un cant a la vida d’extraordinària bellesa plàstica i irresistible força teatral, la proposta del dramaturg i artista plàstic és considerada com un dels espectacles imprescindibles dels últims anys”.

‘Rèquiem’ és una coproducció de les Arts amb Festival d’Aix-en-Provence, Adelaide Festival, Theatre Basel, Wiener Festwochen i La Monnaie / De Munt amb Romeo Castellucci com a artífex de la direcció d’escena, escenografia, vestuari i il·luminació. Silvia Costa (directora d’escena associada), Evelin Facchini (coreografia) i Piersandra di Matteo (dramatúrgia) completen l’equip creatiu.

Iglesias Noriega ha destacat, a més, “els excel·lents membres amb què les Arts aborda un dels reptes més grans, tant en la seua faceta musical com tècnica, de la temporada 2021-2022”.

“James Gaffigan, bon coneixedor de la música de Mozart, i particularment del seu ‘Rèquiem’, debuta com a director musical a la Sala Principal al capdavant dels cossos estables del teatre: el Cor de la Generalitat, excepcional en un dels seus treballs més complexos i exigents tant a escala vocal com escènica, i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, formació de referència en la fossa”.

“En l’apartat de solistes, les Arts reuneix intèrprets destacats del repertori mozartià: Elena Tsallagova, Sara Mingardo, Sebastian Kohlhepp i Nahuel Di Pierro, així com el xiquet soprano Juan José Visquert de l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats”, ha apuntat.

Per la seua banda, James Gaffigan ha remarcat el gran treball de Castellucci amb la seua posada en escena, que mai distrau l’espectador ni destorba la música de Mozart, sinó que, tot el contrari, realça la seua excel·lència. Així mateix, el músic novaiorqués ha elogiat la gran faena del Cor de la Generalitat tant en l’àmbit musical com escènic per a dur a terme les exigències de la producció.

Acomiadar-se de la vida

Assumint completament el caràcter fragmentat del ‘Rèquiem’, Castellucci dona vida a un espectacle construït a partir d’una sèrie d’imatges mudes capaces d’expressar la necessitat imperiosa d’acomiadar-se de la vida.

L’artista italià captura l’esvaïment de la vida com l’origen de totes les possibles belleses humanes. Aquest ‘Rèquiem’ s’oposa al que caldria esperar d’una missa de difunts; no és un espai de lamentació, vol celebrar la vida en la fragilitat que li pertany.

Una projecció constant de noms d’animals, plantes, pobles, llengües, ciutats, sentiments extingits es poden llegir en paral·lel al que ocorre sobre l’escenari. Les frases adopten la forma d’un adeu als elements en connexió amb les vides de cada un dels espectadors, gràcies a un acostament a la nostra època i a l’abandó de les coses pròximes a l’espectador.

Com va explicar el mateix Castellucci, “el ‘Rèquiem’ aborda la qüestió fonamental del temps, de l’esperança de renàixer; explora l’origen i la fi, però també la fi com a origen”.

‘Rèquiem’

Les Arts ha programat sis funcions del ‘Rèquiem’ de Mozart els dies 30 de setembre i 2, 3, 6, 8 i 10 d’octubre.

 

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts