Fin de partie de Kurtág. Les Arts És Òpera. A partir del 29 de octubre.

Les Arts proposa una reflexió sobre la resiliència humana amb l’òpera ‘Fin de partie’, de Kurtág

  • Basada en l’obra teatral de Samuel Beckett, l’òpera del compositor hongarés va rebre l’Opera Award en 2019 a la millor estrena mundial
  • Markus Stenz en l’orquestra i Pierre Audi en l’escena dirigeixen l’estrena a Espanya de l’única òpera d’un els compositors icònics del segle XX

València (26.10.20). El Palau de les Arts proposa una reflexió sobre la resiliència humana amb l’òpera ‘Fin de partie’, de Kurtág, que s’estrena a Espanya aquest pròxim dijous, 29 d’octubre.

“València es convertirà en la tercera ciutat del món, després de Milà i Amsterdam, on podrà veure’s l’única òpera de György Kurtág (1926), considerat com un dels compositors fonamentals en la història de la música del segle XX”, ha assenyalat Jesús Iglesias Noriega.

El director artístic de les Arts ha presentat hui en conferència de premsa l’adaptació operística de la peça teatral de Samuel Beckett, amb la presència del director musical de l’obra, Markus Stenz, i del director d’escena Pierre Audi.

“Però més enllà del seu impacte com a esdeveniment cultural —ha apuntat Iglesias Noriega—, l’estrena de ‘Fin de partie’ suposa una reivindicació de la creació i les tendències estètiques actuals en el camp de la música i l’escena, així com posar en valor el rol de la cultura com a espai de trobada i reflexió en els temps d’incertesa, com els que vivim ara”.

Per això, les Arts ha plantejat com a inici de temporada una temàtica al voltant de la capacitat de resiliència de l’ésser humà. Després de la programació de la simfonia ‘Leningrado’, de Xostakóvitx, dedicada a la resistència de la metròpoli soviètica davant del setge nazi, ‘Fin de partie’ s’endinsa en la reclusió física i psicològica dels personatges que habiten en el món distòpic de Beckett. Tancarà la trilogia temàtica la visió coreogràfica de María Pagés en ‘Una oda al tiempo’.

‘Fin de partie’ és un muntatge de la Scala de Milà realitzat en coproducció amb la Dutch National Opera. La posada en escena que signa Pierre Audi compta amb escenografia i vestuari de Christof Hetzer, il·luminació d’Urs Schönebaum i dramatúrgia de Klaus Bertisch. La producció va ser mereixedora en 2019 de l’Opera Award a la millor estrena mundial.

Les Arts reuneix el mateix repartiment que va preparar amb el mateix Kurtág, organitzats en tallers, cadascun dels seus personatges i que va protagonitzar l’estrena absoluta de l’obra a la Scala de Milà el 15 de novembre de 2018: el baix noruec Frode Olsen (Hamm), el baríton britànic Leigh Melrose (Clov), la contralt britànica Hilary Summers (Nell) i el tenor italià Leonardo Cortellazzi (Nagg).

Pierre Audi, que va treballar junt amb György Kurtág des de l’inici del projecte, planteja una posada en escena que respecta el confinament social i psicològic que pateixen els quatre protagonistes imaginats per Samuel Beckett i es deixarà guiar per la força expressiva de la música de Kurtág.

Segons explica, “aquesta peça és com un testament de Kurtág. Conté tota la seua vida, tota la seua experiència, totes les coses que segons ell únicament es poden expressar a través de la música, i crec que això és el que la converteix en una obra molt commovedora i molt dura”.

“El resultat —prossegueix— és increïble perquè aconsegueix expressar el que Beckett volia expressar amb el text, però també amb la música. Perquè hi ha molta música entre les paraules, i això per a Kurtág és com un segon text, que fa que aquesta òpera siga única dins del repertori líric”.

El director i gestor artístic libanés apunta també a les similituds de ‘Fin de partie’ amb la crisi que travessa el món actual per la pandèmia del coronavirus. “Estem davant d’una obra que tracta sobre l’esperança, dins d’una tragèdia, però mentre els personatges esperen el seu final amb ansietat, nosaltres esperem amb ansietat poder continuar amb la nostra vida”, matisa.

Per la seua banda, Markus Stenz celebra que les Arts haja pogut mantindre íntegra l’orquestració de la partitura que es va estrenar a la Scala de Milà, la qual cosa permetrà al públic de València experimentar l’impacte total “del so original que el compositor hongarés va escriure”.

En aquest sentit ha destacat el treball de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, que ha assajat sota la seua direcció la partitura, seguint també els textos dels mateixos solistes per a conferir una major expressivitat a la música.

“És una partitura extraordinària —afirma el director alemany—, probablement la partitura amb més color de totes les que ha escrit. El que Kurtág ha fet en aquest cas és agafar una peça molt íntima i ha donat colors per a cada paraula del text que canten els personatges. És una obra mestra, extremadament imaginativa i molt directa, com el fluir de la consciència”.

‘Fin de partie’

‘Fin de partie’, a més de l’estrena aquest dijous, 29 d’octubre, es representarà també els dies 31 d’octubre i 1 i 4 de novembre. L’obra de dues hores de duració es representarà sense parar.

Els preus de les entrades per a ‘Fin de partie’ oscil·len entre 21 i 75 euros. Per a més informació els interessats poden consultar el web del teatre: www.lesarts.com.

Foto: Miguel Lorenzo


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts