Les Arts celebra l’aniversari de Rossini amb una marató d’òpera, concerts, recitals, activitats gastronòmiques, música DJ, col·loquis i cinema - Les Arts, València

Les Arts celebra l’aniversari de Rossini amb una marató d’òpera, concerts, recitals, activitats gastronòmiques, música DJ, col·loquis i cinema

El Palau de les Arts celebra del 20 al 29 de febrer el naixement de Gioachino Rossini amb un festival d’activitats al voltant de la figura del compositor nascut a Pesaro i del seu llegat cultural, que culminarà amb l’estrena de l’òpera ‘Il viaggio a Reims’ el dissabte 29 de febrer a la Sala Principal.

Amb el nom de ‘Marató Rossini’, Les Arts proposa una completa agenda d’òpera, música simfònica, recitals, activitats gastronòmiques, tallers didàctics, trobades i col·loquis, a més de música DJ i sessions cinematogràfiques en diferents punts de la ciutat de València i també de Castelló.

El director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, ha presentat hui en conferència de premsa aquesta nova iniciativa que ofereix, “a través d’una figura transversal com Rossini, un ampli i variat ventall de propostes culturals que transcendeixen més enllà del musical perquè cada ciutadà puga trobar el seu espai en Les Arts i en la seua programació”.

En aquest sentit, Iglesias Noriega ha destacat la col·laboració empresarial i institucional que ha permés la deslocalització de les activitats que, a més de Les Arts, albergaran espais com el Museu de Belles Arts de Castelló, l’IVAM, la Filmoteca, el Centre Cultural La Nau, el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo i els Cines Lys.

La ‘Marató Rossini’ transcendirà, a més, l’obra artística del genial compositor per a explorar i experimentar la seua prestigiosa fama de ‘bon vivant’. Les reconegudes habilitats culinàries de Rossini arribaran al circuit gastronòmic valencià, mitjançant la col·laboració de Turisme i la Federació Empresarial d’Hostaleria de València (FEHV), per a degustar les seues cèlebres receptes en diversos punts de restauració de la província de València.

Les Arts recorda que els concerts, els recitals, les xarrades i els col·loquis són de lliure accés fins a completar-se l’aforament de les sales. De la mateixa manera, la sessió d’òpera als Cines Lys també és gratuïta. Per a més informació sobre aquest tema, els interessats poden consultar el web de Les Arts.

Agenda

L’activitat comença el dijous 20 de febrer amb el recital dels artistes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo al Museu de Belles Arts de Castelló. La soprano Larisa Stefan, acompanyada dels pianistes Carlos Sanchis i José Miguel Román, dedicarà la seua actuació a l’obra del mestre de Pesaro.

El diumenge, 23 de febrer, els Cines Lys projecten en sessió matinal (11.00 hores) l’enregistrament de l’òpera ‘Il barbiere di Siviglia’ a l’Arena de Verona en 2018, amb Daniel Oren en el pòdium, Hugo de Ana com a director d’escena i Leo Nucci en el paper de Fígaro. A les 13.00 hores, l’obra de Rossini serà també la protagonista de la visita dels artistes del Centre de Perfeccionament a l’IVAM.

El Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo acull el dilluns 24, a les 19.00 hores, l’estrena d’un espectacle ideat expressament per a la marató ‘Òpera en el sofà’, en què faran una adaptació de la cèlebre ‘Il barbiere di Siviglia’.

Per primera vegada, i amb Rossini com a excusa, ‘Les Arts és Educació’ introdueix un taller didàctic connectat amb la gastronomia i els seus vincles amb el compositor. El Palau de les Arts acollirà el dimarts 25, a les 11.00 hores, aquesta jornada pràctica, realitzada en col·laboració amb el fòrum gastronòmic de la Universitat de València ‘Ars Frumentària’.

A partir del 26 de febrer, augmenta la intensitat de les activitats, amb quatre propostes per a aquest dia. La Filmoteca projecta a les 18.00 hores ‘Novio a la vista’ (1954), de Luis García Berlanga, que, de la mateixa manera que ‘Il viaggio a Reims’, aborda els desacords socials en un fictici lloc d’esbarjo.

Per part seua, a les 18.30 hores, el Centre Cultural La Nau acull una taula redona, ‘A taula, amb Rossini’, amb Pablo Ministro, de Contrapunto-Gourmet, i representants d’‘Ars Frumentària’. Una hora després, a les 19.30 hores, els artistes del Centre Plácido Domingo interpretaran al mateix centre un programa dedicat a Rossini i els seus vincles amb Espanya.

Mentrestant, Les Arts ha programat a la mateixa hora una edició de ‘Perspectives’ en què protagonistes d’‘Il viaggio a Reims’ dialogaran amb el públic en una xarrada moderada per Álvaro López-Jamar d’Amics de l’Òpera i de les Arts a l’Aula Magistral.

El Palau de les Arts serà l’epicentre de l’activitat del dijous 27, que inauguren els músics del Conservatori Joaquín Rodrigo, a les 18.30 hores a l’Aula Magistral, el concert ‘Rossini: cuarteto de viento’. Posteriorment, a les 19.15 hores, la soprano Emilia Onrubia, acompanyada al piano per José Madrid, presenta a la mateixa sala el recital: ‘Manuel García: caprichos líricos españoles’, amb una introducció de la catedràtica Nieves Pascual sobre la figura del compositor i tenor espanyol, intèrpret predilecte de Rossini per a les seues òperes.

La Sala Principal acull a les 19.00 hores la preestrena d’‘Il viaggio a Reims’, reservada exclusivament per a menors de 29 anys, que podran gaudir després de la funció d’una sessió de música DJ ‘After Preestrena’ al Vestíbul Principal a càrrec d’estudiants del Juan Comenius.

Música i gastronomia centren les propostes del divendres 28. Mentre que Berklee College of Music proposa ‘Un viaje de lo clásico a lo contemporáneo’ a l’Aula Magistral (19.00 hores), els alumnes del CS Joaquín Rodrigo, per part seua, interpreten un programa de cambra al Teatre Martín i Soler a les 19.30 hores.

A la mateixa hora, Pablo Ministro i el fòrum gastronòmic ‘Ars Frumentària’ realitzen un ‘showcooking’ en La Octava, a la qual seguirà una sopa degustació (21.00 hores), per a la qual serà necessària fer reserva en educacio@lesarts.com.

El Teatre Martín i Soler tanca l’oferta musical d’aquesta jornada amb dues sessions: el concert ‘Rossini i la màquina del temps’, interpretat per instrumentistes del CS Joaquín Rodrigo, i una ‘Soirée musical’, a les 22.00 hores, amb la violinista de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana Susanna Gregorian com a solista.

Com a punt final de la ‘Marató Rossini’, Les Arts albergarà activitat oberta al públic des del matí del dissabte 29, que començarà amb el ‘Quinteto de piano en mi bemol mayor, op. 44’ de Schumann a l’Aula Magistral (11.30 hores) a càrrec dels músics del CS Joaquín Rodrigo.

Per part seua, l’Auditori rebrà, a les 12.00 hores, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant amb obertures i àries d’òperes del geni de Pesaro en el faristol. Mentrestant, a les 12.15 hores els intèrprets del Conservatori Professional Número 1 de València ofereixen el recital ‘Buongiorno Rossini’ al Teatre Martín i Soler.

Abans de reprendre l’activitat musical, Les Arts proposa ‘Il viaggio in Europa’, una xarrada-café, en col·laboració amb la UNED, al Vestíbul del Teatre Martín i Soler (15.30 hores).

A partir d’aquest moment, l’alumnat del CS Joaquín Rodrigo serà protagonista de l’activitat artística amb tres sessions: els recitals a l’Aula Magistral ‘Operissimo Rossini’ (16.00 hores) i ‘Rossini i el cant’ (17.15 hores) i l’adaptació d’‘Il barbiere di Siviglia’ amb el muntatge ‘Òpera en el sofà’ en el Teatre Martín i Soler a les 18.45 hores.

L’estrena d’‘Il viaggio a Reims’ a la Sala Principal clausurarà la ‘I Marató Rossini’.

‘Menú Rossini’

A més, de la mà del teixit empresarial gastronòmic de la Comunitat Valenciana, es poden tastar els ‘Menú Rossini’, que rescataran i actualitzaran part de les receptes que tenen el seu nom. No faltaran la ‘Insalata alla Rossini’, ‘Uova alla Rossini’, ‘Filetto di vitello alla Rossini’, ‘Tournedos alla Rossini’ o el ‘Cocktail Rossini’, entre altres.

Una selecció de plats que s’entremesclen amb inspiracions provinents de diferents nacionalitats (alemanya, britànica, espanyola, francesa, polonesa o russa) i que del 23 al 29 de febrer oferiran Bodega de Tofolet, Bar Marvi, Gastro Café Sabil, Espadán 31, Jardins del Palau i Contrapunto Les Arts a la ciutat de València.

A més, dins de la província de València, Nou Racó (el Palmar), Bergamonte (la Pobla de Farnals) i Camí Vell (Alzira) se sumen al circuit culinari de la ‘Marató Rossini’.

Agraïments

La posada en marxa de la primera ‘Marató Rossini’ ha sigut possible gràcies a la col·laboració de Turisme de la Comunitat Valenciana, l’Institut Valencià de Cultura, la Federació Empresarial d’Hostaleria de València (FEHV), la Universitat de València, a través del Vicerrectorat de Cultura i Esport, l’Àrea d’Activitats Musicals i el Centre Cultural La Nau, la Universitat d’Alacant, Centre Alzira-València de la UNED Francisco Tomás y Valiente, el Conservatori Joaquín Rodrigo i el Conservatori Professional de Música número 1 de València, Berklee College of Music, el Col·legi Juan Comenius, l’Institut Valencià d’Art Modern, Cines Lys, Versión Digital, Gourmet Catering & Espacios, Amics de l’Òpera i de les Arts de la Comunitat Valenciana, els artistes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo i la professora de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana Susanna Gregorian.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts