Les Arts celebra l’aniversari de Mozart amb 25 espectacles gratuïts els dies 26 i 27 de gener - Les Arts, València

Les Arts celebra l’aniversari de Mozart amb 25 espectacles gratuïts els dies 26 i 27 de gener

El Palau de les Arts ofereix el 26 i el 27 de gener 25 activitats gratuïtes en els diferents espais i sales de l’edifici per a celebrar l’aniversari de Mozart amb la tercera edició de ‘Mozart Nacht und Tag’.

El programa didàctic de les Arts canalitza aquesta iniciativa de 25 hores ininterrompudes d’activitat amb representacions d’òpera, concerts espectacle i simfònics, recitals, música de cambra, xarrades café, tallers didàctics, lectures, cine i una sessió amb DJ al voltant de la figura del geni de Salzburg i la seua repercussió en les diferents disciplines artístiques.

Des de les 20.00 hores del 26 de gener fins a les 21.00 hores del dia 27, la Sala Principal, l’Auditori, el Teatre Martín i Soler, l’Aula Magistral, l’Espai Los Toros i els vestíbuls de les sales del teatre encadenaran un complet programa per a tots els públics que, a excepció dels tallers didàctics, seran de lliure accés fins a completar-se l’aforament dels diferents espais habilitats.

La posada en marxa de la tercera edició de ‘Mozart Nacht und Tag’ ha sigut possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’artistes i institucions: la Subdirecció de Música de l’Institut Valencià de Cultura; la Universitat de València, a través dels departaments de Filologia Anglesa i Alemanya; els Conservatoris Joaquín Rodrigo (CSMV), José Iturbi i número 1 de València; així com l’Institut de Secundària Lluís Vives, el Centre Plácido Domingo, la UNED, el DJ Eduardo Díaz, la solista de l’OCV Susanna Gregorian, Gourmet Catering & Espacios i Tossal Producciones.

L’activitat comença a les 20.00 hores del 26 de gener amb la primera representació del concert espectacle ‘Lumina’, primera col·laboració entre les Arts i la Subdirecció de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura.

Hilari García dirigeix els cantants del Centre Plácido Domingo i la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana en aquest muntatge amb direcció d’escena d’Allex Aguilera, que enllaça fragments de les òperes de Mozart amb la llum com a fil conductor.

De manera paral·lela, 35 alumnes d’Educació Primària, que pertanyen al Conservatori Professional de Música de València, arribaran al teatre, al voltant de les 20.45 hores, per a passar una nit al Palau de les Arts i conéixer millor la figura de Mozart gràcies al treball d’alumnes del màster universitari de Professor/a d’Educació Secundària, que organitza el Departament de Filologia Anglesa i Alemanya de la Universitat de València.

A les 21.30 hores, el vestíbul del Teatre Martín i Soler acollirà una lectura acompanyada de piano de les cartes de Mozart, realitzada en col·laboració amb l’alumnat de Llengua Alemanya de l’Institut Lluís Vives, seguida d’un recital de violí de la professora de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, Susanna Gregorian, al Teatre Martín i Soler a les 22.45 hores.

I, mentre els més menuts es preparen per a anar-se’n a dormir a la Sala Principal, el vestíbul del Teatre Martín i Soler es transformarà en un animat café per a xarrar sobre les cartes de Mozart i intercanviar opinions sobre la figura del geni de Salzburg en un debat organitzat per la UNED.

A partir de la mitjanit, les Arts proposa dues alternatives per al públic més tranuitador: òpera o sessió de música amb DJ. El Teatre Martín i Soler es convertirà en un cine per a 380 persones amb la projecció de l’òpera ‘La flauta màgica’ retransmesa des de l’Òpera de Garsington a través del portal OperaVision.

I, per la seua banda, el vestíbul de l’Aula Magistral es transformarà en una singular pista de ball amb una sessió de música amb DJ sobre l’obra de Mozart, amb el DJ Eduardo Díaz com a artífex de l’espectacle.

Propostes matinals

El matí del dia 27 comença amb el desdejuni, al vestíbul principal, dels més xicotets que han passat la nit a la Sala Principal. L’activitat, cortesia de Gourmet Catering & Espacios, posa punt final al taller didàctic.

A partir de les 11.00 hores, es reprén l’activitat artística amb un cicle ininterromput de concerts i recitals als principals espais escènics de les Arts.

Mentre els alumnes del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo protagonitzen un recital amb àries i fragments de les òperes més populars del compositor a l’Aula Magistral, l’Espai Los Toros rep estudiants d’instruments de corda d’aquesta mateixa institució per a interpretar el ‘Quartet per a cordes en re menor K 421’ del geni de Salzburg.

L’Orquestra simfònica del CSMV Joaquín Rodrigo, per la seua banda, debutarà a l’Auditori de les Arts amb un concert simfònic al migdia, que inclourà pàgines com ‘Concert per a piano i orquestra en re menor número 20’ i el motet per a orquestra i corda ‘Exsultate, Jubilate’. Com a tancament del programa, l’orquestra rendirà homenatge a Salvador Giner, figura imprescindible en la posada en marxa del seu centre de formació musical.

 El Teatre Martín i Soler, centre neuràlgic de la marató de Mozart, presenta a les 13.00 hores ‘L’empresari’, una producció de Tossal Producciones del ‘singspiel’ ‘Der Schauspieldirektor’, que el geni va compondre com a encàrrec de l’emperador per a uns festejos al Palau de Schönbrunn.

Es tracta d’una de les òperes menys conegudes del compositor salzburgués. El llibret narra les vicissituds d’un empresari d’òpera per a dur a terme un muntatge en l’època de la Viena imperial. Les Arts rep aquesta obra inèdita en el teatre, que reuneix antics alumnes del Centre Plácido Domingo sota la coordinació escènica de Zvonimir Ostoic.

De manera simultània, el centre d’arts continua amb la seua oferta de concerts i recitals, que inclouen un quartet de cordes format per alumnes del CSMV amb l’obra ‘Les dissonàncies K465’, a les 13.15 hores a Los Toros, i una proposta camerística a l’Aula Magistral amb ‘Trio per a clarinet, viola i piano en Mi bemoll Major K 498’.

El també conegut com a ‘Trio Kegelstatt’ es podrà escoltar novament a les 19.00 hores interpretat també per alumnes d’aquest conservatori al mateix escenari.

Després de la pausa de migdia, a les 15.30 hores es reprén l’activitat a l’Aula Magistral. Alumnes del Conservatori Professional de Música número 1 de València ofereixen una selecció de fragments d’una de les òperes més apreciades i representades del compositor: ‘Le nozze di Figaro’. Per als interessats, el centre d’arts informa que l’espectacle es tornarà a representar a les 16.45 hores.

L’alumnat del Joaquín Rodrigo protagonitza l’oferta vespertina de recitals i de música de cambra, que comença a les 16.00 hores al Teatre Martín i Soler amb el segon recital de veu i piano d’aquesta marató mozartiana. Mitja hora després, instrumentistes del CSMV interpretaran a l’Espai Los Toros ‘Quintet amb clarinet en La Major, K. 581’ i a les 17.45 hores, al Teatre Martín i Soler, oferiran una de les partitures més populars: ‘Eine kleine Nachtmusik K525’.

Per la seua banda, estudiants de flauta i de guitarra del Conservatori Municipal de Música José Iturbi ofereixen un ‘divertimento’ mozartià a l’Espai Los Toros a les 19.00 hores com a penúltima activitat de la jornada.

El segon passe del concert espectacle ‘Lumina’, realitzat en col·laboració amb la Subdirecció de Música de l’IVC i el Centre Plácido Domingo, tancarà l’edició de 2019 de ‘Mozart Nacht und Tag’.

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts