Les Arts Volant visita 14 municipis i 6 barris de València en la seua segona gira amb ‘Bastià i Bastiana’ - Les Arts

Les Arts Volant visita 14 municipis i 6 barris de València en la seua segona gira amb ‘Bastià i Bastiana’

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó; la presidenta del Patronat de les Arts, Susana Lloret; el diputat de Cultura de la Diputació, Xavier Rius, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, han presentat la segona edició de Les Arts Volant. Aquest projecte d’aproximació de l’òpera visita 14 municipis de les comarques de València i sis barris de la ciutat de València amb l’òpera, en valencià, ‘Bastià i Bastiana’, de Mozart, que s’ha anunciat hui en conferència de premsa.

Les Arts Volant va iniciar el seu camí fa poc més d’un any, dins de l’acord del Palau de les Arts, dependent de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, que va permetre construir un escenari d’òpera portàtil, capaç de plegar-se sobre si mateix i de traslladar-se en un camió de transport i de suport escènic.

La proposta, pionera a l’Estat, adapta la primera òpera de Mozart, ‘Bastià i Bastiana’, que interpreten en valencià els cantants del Centre Plácido Domingo, acompanyats al piano per Aïda Bousselma i Husan Park. El muntatge, fet per l’equip de les Arts, és una producció de Davide Livermore, amb vestuari de José María Adame i il·luminació d’Antonio Castro.

La Diputació de València ha preparat un conveni de col·laboració amb les Arts que es renova aquest segon any amb un import de 250.000 euros. Fruit d’aquest conveni es deriva la gira de Les Arts Volant 2018, però també cessions d’espais per a activitats pròpies de la Diputació o compartides entre les dues institucions, com el concert de piano de Fatima Dsuzova i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana el passat febrer.

Igualment, a finals d’any es tornaran a acostar grups de veïns de diversos municipis a una selecció d’assajos generals d’òpera.

 Col·laboració i sintonia institucional

La sintonia entre les diverses administracions públiques, especialment en l’àmbit cultural, es fa evident en un projecte tan col·laboratiu com Les Arts Volant, en el qual Generalitat, Diputació i Ajuntament han treballat conjuntament.

Així ho ha destacat Albert Girona, per al qual la continuïtat d’aquest projecte és el “millor exemple d’un compromís comú: fer cultura i fer a la gent partícip d’aquesta, una línia de treball fonamental en la nova etapa que la Generalitat ha posat en marxa en les Arts”.

En aquest sentit, la presidenta del Patronat de les Arts, Susana Lloret, ha fet insistència en la importància del projecte, perquè “dins d’aquesta aposta per acostar l’òpera a tots, independentment de la seua edat, origen o formació, Les Arts Volant trenca una important barrera, la distància, i que estiguem presentant una segona temporada vol dir que s’està treballant en el bon camí”.

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha apreciat el “dinamisme d’aquest projecte. La iniciativa d’adaptar una òpera a format portàtil i acostar-la a tots els racons ens permet contribuir a descentralitzar i refermar els llaços de la cultura amb el territori. Objectius bàsics de la institució que Les Arts Volant compleixen perfectament”.

A més, insistia Amigó, “la col·laboració entre les Arts i la Diputació no s’havia produït fins a aquesta legislatura. Era, sense cap dubte, una anomalia que calia esmenar de manera urgent”. Per a les institucions públiques, continuava Amigó, “no té cap sentit promoure un art tan complex com l’òpera i fer-lo exclusiu o elitista. Si aconseguim que l’òpera siga accessible, i la desplacem a les nostres localitats, llavors no hi ha dubte que estem sembrant una llavor de futur per a aquest art tan excepcional”.

El diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, després d’anunciar que la gira de 2017 va permetre a unes 8.000 persones assistir a les diverses representacions, ha afirmat, des d’un punt de vista més emotiu i personal, que “per a molts dels assistents aquest ha sigut el seu baptisme operístic, i sense eixir del seu municipi. Confie molt que el projecte de Les Arts Volant enfortirà el treball que du a terme una institució com les Arts, però també aconseguirà adeptes nous i entusiastes”.

En relació amb les primeres reunions de què va sorgir el projecte, Rius reconeixia que “vam fer una aposta arriscada per un producte poc convencional i mai posat en pràctica. Ara, un any després, i després d’haver estat en diverses representacions, crec que aquesta obra sobre rodes que s’acosta a tots els racons de la nostra geografia va ser un gran encert”.

Rius ha insistit en la qualitat de l’obra i de l’equip de cantants que la duen a terme. I ha volgut recordar algunes actuacions passades com “la de Castielfabib, un poble tan xicotet, on puc assegurar que hi havia més públic vingut de fora que veïns empadronats, o la inauguració de la gira a Càrcer, sota una persistent pluja, amb una emocionant actuació tant dels actors i les actrius, com de la pianista, amb un adjunt que li va haver de sostindre uns paraigües en directe, o actuacions en altres municipis on la primera fila estava presa per xiquets de menys de cinc anys que mantenien un silenci i atenció esbalaïdors”.

Per la seua banda, l’Ajuntament de València manté també la seua aposta per Les Arts Volant per segon any consecutiu, com així ha assenyalat la regidora de Cultura, Glòria Tello. Tello ha emmarcat el projecte d’òpera itinerant en la ruta iniciada fa tres anys per l’àrea municipal per a “democratitzar la cultura, dignificar-la i fer-la arribar a tota la ciutadania, defensant el dret individual d’accés i gaudi en igualtat de condicions en tots els barris”.

L’edició de 2018

El cartell de la gira és una readaptació sobre la gràfica creada en l’edició passada pel dissenyador Eusebio López. La imatge recull l’essència conceptual de l’obra: una història de trobades i desacords en un bosc frondós i ple de misteris.

El cartell recull les 14 localitats de diverses comarques on recalarà Les Arts Volant enguany. En el mes de juny ho farà a Alcàsser (23), Ademuz (29) i Llutxent (30). Mentres que al juliol visitarà els municipis de Meliana (1), Potries (5), Benifairó de la Valldigna (6), Chiva (7), Polinyà del Xúquer (8), Camporrobles (11), Montesa (12), Rafelguaraf (19), l’Olleria (20) i Carlet (23).

A aquestes actuacions, cal sumar-ne altres sis més de tancament de temporada que es duran a terme en el mes de setembre i octubre a la ciutat de València amb el finançament de l’Ajuntament.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts