Les Arts inaugura Pretemporada amb una producció ‘jove i actual’ de ‘L’elisir d’amore’, de Donizetti - Les Arts, València

Les Arts inaugura Pretemporada amb una producció ‘jove i actual’ de ‘L’elisir d’amore’, de Donizetti

 

El Palau de les Arts Reina Sofía estrenarà aquest dissabte, 1 d’octubre, ‘L’elisir d’amore’, de Donizetti, l’òpera amb què comença la II Pretemporada amb preus populars.

Keri-Lynn Wilson torna al podi de Les Arts deu anys després de la seua primera col·laboració amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (OCV), al febrer de 2007, en un concert de la mezzosoprano Olga Borodina i el baix Ildar Abdrazakov.

Segons ha assenyalat la directora canadenca, “si ja vaig quedar impressionada fa deu anys per l’excel·lent nivell de l’OCV, en la meua primera òpera amb ells he pogut comprovar com han crescut i madurat en aquest temps, la seua tècnica perfecta i un gran respecte per la lírica i les veus. Han aconseguit en a penes deu anys un nivell que en altres formacions els costa 50 anys”.

El centre d’arts reposa el seu muntatge de ‘L’elisir d’amore’, realitzat en coproducció amb el Teatre Reial, que ha sigut requerit per les òperes de Brussel·les, Graz i Palerm. Damiano Michieletto firma la posada en escena, amb escenografia de Paolo Fantin, vestuari de Silvia Aymonino i il·luminació d’Alessandro Carletti.

En aquesta ocasió, Eleonora Gravagnola firma la reposició d’aquesta obra “digna de Broadway per la seua frescor i energia”, en paraules de Keri-Lynn Wilson. La regista, que ha assistit Damiano Michieletto en les seues principals col·laboracions, ha ressaltat la visió jove i actual d’aquesta òpera, l’acció de la qual es trallada a una jornada, amb el seu dia i la seua nit, a una platja valenciana.

En la producció de Michieletto, Adina regenta el quiosquet de la platja on treballa Giannetta. Nemorino és un humil ‘xic per a tot’, la màxima dita del qual és poder contemplar la bella Adina. Dulcamara és un modern xarrador que promet felicitat a canvi dels seus beuratges energètics, mentre que Belcore és un mariner nouvingut al port que desembarca en la costa amb ganes de companyia femenina.

“Aquest lloc, la platja, recull de manera simple les relacions necessàries del llibret i potencia la diversió i la credibilitat per al públic de hui. En el primer acte és la platja de dia, amb les famílies i els xiquets que juguen. En el segon acte és la platja de nit, amb la festa, l’alcohol, el sexe, les bromes i després la platja desolada i buida en què Nemorino canta ‘Una furtiva lacrima’, un dels moments més cèlebres de la partitura”.

“La història de ‘L’elisir d’amore’ és divertida però al mateix temps trist perquè ens mostra el desgraciat Nemorino, que prova el possible i l’impossible per a conquistar Adina. Ho intenta inclús amb un elixir màgic que promet l’amor, però el beuratge és una mentira en si mateix”.

Destacats artistes, jóvens cantants i antics alumnes del Centre Plácido Domingo integren el repartiment de l’obra. La soprano Ilona Mataradze, una de les primeres artistes del Centre que gaudeix de carrera internacional, alterna el paper d’Adina amb Karen Gardeazabal, de l’actual promoció del projecte artístic.

Per la seua banda, l’ascendent tenor nord-americà William Davenport, que cantarà també en ‘Lucrezia Borgia’, de Donizetti, interpreta el paper de Nemorino, que ja ha cantat amb èxit als Estats Units, on l’han considerat com una de les promeses del repertori italià.

Paolo Bordogna és una de les màximes estreles del repertori ‘buffo’, amb treballs en els principals teatres d’òpera del món i més de 50 rols en el seu currículum. Va debutar a Les Arts en 2011 amb ‘La Cenerentola’ i retorna per a donar vida a Dulcamara, el ‘xarrador’ de ‘L’elisir d’amore’.

El baríton Mattia Olivieri, que també es va formar en el Centre de Perfeccionament i que en l’actualitat canta amb regularitat en teatres i festivals de prestigi com Glyndebourne, l’Òpera de Roma i la Scala de Milà, és Belcore. Tanca l’elenc la reconeguda soprano belcantista Caterina di Tonno (Giannetta).

Una de les favorites del repertori

‘L’elisir d’amore’ és una òpera còmica en dos actes amb llibret de Felice Romani, basat en el llibret d’Eugène Scribe per a ‘Le philtre’, de Daniel-François-Esprit Auber. Estrenada a Milà en 1832, relata les vicissituds que travessa l’ingenu Nemorino per a conquistar l’amor de la rica i distant Adina. L’èxit va ser tan gran que l’òpera va romandre en cartell durant 32 dies consecutius i a penes va tardar un any a estrenar-se a Espanya.

L’obra de Donizetti és una de les peces imprescindibles dins del repertori operístic i figura entre els primers quinze títols més representats del gran repertori. La seua partitura conté algunes de les àries més populars del gènere com ‘Una furtiva lacrima’ i ‘Chiedi all’aura lusinghiera’.

A més de l’estrena d’aquest dissabte, 1 d’octubre, Les Arts acull més funcions de ‘L’elisir d’amore’ els dies 4, 7, 9 i 12 d’aqueix mateix mes. L’import de les localitats oscil·la entre 7 i 50 euros, amb preus intermedis de 40, 28, 20 i 15 euros.

_dsc2775


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts