Lied | LES ARTS, València | Un camino de emociones.

Lied

El cicle Les Arts és Lied invita a una de les cantants que més entusiasme ha causat entre públic i crítica a nivell internacional en els últims mesos: Lise Davidsen. Agraciada amb una veu liricodramàtica de timbre seductor i sorprenent potència vocal, la soprano noruega ha deixat un record inesborrable amb la seua recent Elisabeth en el nou Tannhäuser del Festival de Bayreuth o com a Leonore en el Fidelio del Covent Garden junt amb Jonas Kaufmann, i la seua encarnació de Lisa La dama de piques al Metropolitan ha constituït un èxit rotund. El repertori predilecte de la jove artista, on millor llueix la qualitat de la seua veu, és el bell univers líric de Wagner i Strauss, tant les heroïnes operístiques (Elisabeth, Sieglinde, Ariadne, Chrysothemis) com els cicles de Lieder (Quatre últimes cançons o els Lieder Op. 27 de Strauss).

 

Continua la cita amb el Lied amb l’esperada presència d’una de les cantants espanyoles més apreciades pel públic, la soprano guipuscoana Ainhoa Arteta, que aquesta temporada també debuta en Les Arts en la seua faceta operística encarnant a Alice Ford en Falstaff. La seua versatilitat vocal i la seua personalitat li han permés destacar per igual en òpera i en recital, disciplina on ha cultivat un ampli repertori, amb especial atenció als compositors espanyols. Acompanyada al piano per Malcom Martineau, la carismàtica soprano brinda un programa que transita per l’intimisme liederístic de Beethoven (Sechs Geistliche Lieder) i Strauss (Quatre últimes cançons) i l’exquisidesa melòdica i la gràcia de les Tonadillas al estilo antiguo de Granados o les Siete canciones populares de Falla.

 

Considerada per Riccardo Muti com una de les més rellevants intèrprets verdianes de l’actualitat, la jove mezzosoprano georgiana Anita Rachvelishvili va saltar a la fama després de la seua exitosa Carmen junt amb Kaufmann a la Scala de Milà el 2009, dirigida per Daniel Barenboim. Des de llavors, se succeeixen els seus triomfs en les òperes de París i Viena, el Covent Garden o el Metropolitan, amb papers que requereixen una veu poderosa i de timbre seductor com la seua, entre ells Santuzza, Amneris, Éboli o Dalila. En el seu repertori de recital no falten mai cançons de compositors de la seua cultura, com el georgià Otar Taktakishvili o Rakhmàninov, a més d’autors espanyols i francesos como Falla o Duparc.

 

El baríton alemany Christian Gerhaher és un dels grans liederistes del nostre temps. Continuador de l’estela dels seus compatriotes Dietrich Fischer-Dieskau i Elisabeth Schwarzkopf, abraça un catàleg amplíssim de compositors, sobretot d’àmbit alemany: Mahler, Schubert, Schumann, Strauss i Wolf. Posseeix una veu de baríton líric, envellutada, i una encomiable capacitat de concentració en la interpretació per a esprémer al màxim la bellesa que contenen poesia i música. L’ambiciós programa que presenta en Les Arts, acompanyat pel seu pianista habitual, Gerold Huber, inclou, entre altres pàgines, cicles complets de Berg (Set cançons primerenques), Schubert (Tres sonets de Petrarca) i Fauré (La Bonne Chanson).

 

Sonya Yoncheva triomfa allà on va. La bohème, Tosca, Norma, Medea, Il pirata, Il trovatore… son sols alguns exemples de la llarg llista d’èxits que la soprano ha recollit en les darreres temporades, entre ells la inoblidable Traviata que va interpretar en Les Arts en 2013, dirigida per Zubin Mehta. La seua segona visita està dedicada a la cançó italiana, amb Verdi com a gran protagonista, amb motiu de la programació de Falstaff, del Requiem i de la  Marató Verdi. La diva búlgara, acompanyada pel pianista escocés Malcolm Martineau, desgranarà algunes de les peces més intimistes del compositor de Busseto i seguirà amb cançons de Leoncavallo i Tosti, per a concloure el seu recorregut amb una altra de les seues especialitats: Puccini.

 

Amb més de trenta anys de carrera brillant, la impressionant veu del baix alemany René Pape continua triomfant als teatres i auditoris més importants, principalment al Metropolitan, on ha interpretat díhuit papes, i a la Staatsoper de Berlín, de la qual és membre des del seu debut al 1988. La seua especialitat és l’òpera alemanya, sobretot Wagner, i també el repertori de concert i recital, on fa gala del domini tècnic de la veu i de la seua facilitat per a matissar amb una sensibilitat admirable, bé siguen cançons preromàntiques de Mozart i Beethoven, l’univers liederístic de Schubert, Schumann i Wolf o el dramàtic cicle Cançons i danses de la mort de Mússorgski. Junt amb el seu fidel company de viatge en aquests periples comeses, el pianista alemany Camillo Radicke, Pape presenta en Les Arts una selecció del millor del seu repertori, a més d’encarnar al Rei Marke en la producció de Tristan und Isolde.


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts




Regala Les Arts