Die Zauberflöte
[La flauta màgica]

Wolfgang Amadeus Mozart

1, 4, 7, 9, 13, 15 desembre 2018
Sala Principal

Singspiel en dos actes. Música de Wolfgang Amadeus Mozart. Llibret d’Emanuel Schikaneder. Estrena: Viena, 30 setembre 1791, Theater auf der Wieden.


 

 

 

 

 

 

Duració total aproximada: 3 h 10 min

Direcció musical
Lothar Koenigs

Direcció d’escena
Graham Vick

Escenografia i vestuari
Stuart Nunn

Il·luminació
Giuseppe Di Iorio

Coreografia
Ron Howell

Nova coproducció
Macerata Festival
Palau de les Arts
En col·laboració amb Birmingham Opera Company

Orquestra de la Comunitat Valenciana
Cor de la Generalitat Valenciana

Tamino
Dmitry Korchak

Papageno
Mark Stone

Königin der Nacht (Reina de la Nit)
Tetiana Zhuravel

Sarastro
Wilhelm Schwinghammer

Pamina
Mariangela Sicilia

Monostatos
Moisés Marín

Papagena
Júlia Farrés-Llongueras

Primera dama
Camila Titinger*

Segona dama
Olga Syniakova*

Tercera dama
Marta Di Stefano*

Orador / Primer sacerdot
Dejan Vatchkov

Segon sacerdot / Primer cavaller
Vicent Romero*

Segon cavaller
Richard Wiegold

Primer xic
Lucas Tino David Rebato

Segon xic
Kiran Sundip Patel

Tercer xic
Dionysios Sevastakis

*Centre Plácido Domingo

Die Zauberflöte, llum amb vetes d’ombres.

Wolfgang Amadeus Mozart, en la intimitat de les cartes que enviava a familiars i amics, somiava amb la creació d’una Òpera Alemanya, amb el suport de les nacions germàniques i sustentada pels seus artistes, els seus dirigents i els seus pobles.

A punt d’arribar a l’horitzó obscur de la seua vida, Mozart regalava al món la creació més enigmàtica de la seua producció, Die Zauberflöte, que ofereix a l’espectador un espectacle musical lluminós ple d’ombres mistèriques, de rituals iniciàtics i de missatges xifrats en la més pura tradició intel·lectual del Segle de les Llums.

El 1791, dos mesos escassos abans de la seua mort, l’immortal autor aconseguia posar la primera pedra del seu somni teatral: Die Zauberflöte, un singspiel entrecreuat de diàlegs que serà considerat per sempre la primera òpera de la nació alemanya que havia de vindre.

ACTE I

Regió rocosa. Una serp gegant persegueix el príncep Tamino. Fatigat, el jove cau inconscient a terra, just quan apareixen tres dames misterioses que donen mort al rèptil. Enamorades de la bellesa de Tamino, discuteixen quina d’elles es quedarà a vetlar-lo mentres les altres dos acudeixen a informar del succés l’ama i senyora d’aquells dominis, la Reina de la Nit. Finalment, parteixen les tres. Quan el príncep desperta, Papageno, un bonàs i fanfarró caçador de pardals que treballa per a la Reina de la Nit, s’atribueix el mèrit d’haver matat ell mateix la bèstia. Les tres dames escolten la seua gesta i el castiguen posant-li un cadenat en la boca per mentider. A continuació, mostren a Tamino el retrat de la jove princesa Pamina, filla de la Reina de la Nit. Ell queda embadalit a l’instant per la seua bellesa. Sobtadament fa la seua aparició la Reina de la Nit, que encarrega al valerós jove el rescat de la seua filla dels dominis de Sarastro, summe sacerdot d’Isis i Osiris. El príncep rep una flauta màgica que té el poder d’alterar l’estat d’ànim de qui escolta la seua melodia. Per a Papageno, que l’acompanyarà en aquesta aventura, un carilló amb poders màgics.

Palau de Sarastro. Pamina es lamenta del persistent assetjament que pateix per part de Monostatos, un moro al servei de Sarastro que està enamorat d’ella. Papageno, que s’ha avançat a Tamino, accedeix a l’estança de la princesa i li conta que un príncep enamorat d’ella vindrà a rescatar-la. Pamina se sent feliç. Papageno, per la seua banda, li confessa que a ell també li agradaria tindre algú a qui amar. La princesa el consola dient-li que algun dia trobarà la seua Papagena. Ara és moment de fugir, abans que torne Monostatos.

Tres xics guien Tamino fins als tres temples regits per Sarastro (Raó, Naturalesa i Saviesa). Un sacerdot que ix a trobar-lo li explica que la Reina de la Nit exerceix una mala influència sobre la seua filla i per eixa raó Sarastro l’ha apartat d’ella. Tamino comença a tocar la flauta i el seu so arriba fins a Papageno i Pamina, que fugen perseguits per Monostatos. Aquest aconsegueix atrapar-los amb l’ajuda dels seus hòmens. Llavors, Papageno fa sonar el seu carilló fins que els embadaleix. Per fi poden partir en busca de Tamino, però s’obrin les portes del temple i apareixen Sarastro i el seu seguici. Pamina confessa que en realitat ha fugit assetjada per les insinuacions de Monostatos. Aquest irromp orgullós de portar presoner Tamino. Quan Pamina reconeix en ell el príncep que ve a rescatar-la, s’emociona. Ambdós s’abracen. Sarastro ordena que Monostatos siga castigat i que s’emporten Tamino i Papageno perquè siguen purificats en el temple.

ACTE II

Tamino i Papageno se sotmeten a les proves preparatòries que els sacerdots exigeixen per a acollir-los en el temple. Se’ls ha imposat la prohibició de parlar amb qualsevol dona. Les tres dames vénen a temptar-los perquè fugen dels adoctrinaments de Sarastro, però ells segueixen el consell dels sacerdots. Mentrestant, en un jardí pròxim al temple, Pamina rep la visita de sa mare. Furiosa, la Reina de la Nit li exigeix que mate Sarastro amb el punyal que li entrega, o mai més la tornarà a veure. Pamina queda horroritzada. Sarastro la consola i aconsegueix convéncer-la perquè continue el seu camí per la senda de l’amor i no per la de l’odi i la venjança.

Tamino i Papageno prossegueixen amb la seua promesa de silenci. Una misteriosa anciana conversa amb Papageno, però desapareix de seguida. Pamina arriba atreta per la melodia de la flauta de Tamino. Veient que ell no li parla, se’n va amb el cor destrossat. A Papageno se li torna a aparéixer l’anciana, que aquesta vegada li demana que es case amb ella. Ell accepta, perquè està faltat d’amor. De sobte, la velleta es transforma en una jove i bella Papagena. No obstant això, Papageno encara no està preparat per a ella i un sacerdot l’aparta d’ell.

Pamina, creient que Tamino no l’estima, està a punt de suïcidar-se amb el punyal que li va entregar sa mare. Els tres xics la detenen i la condueixen fins on es troba Tamino, que es disposa a enfrontar-se a les proves del foc i de l’aigua imposades pels sacerdots. Junts, i amb l’ajuda de la flauta màgica, aconsegueixen superar-les. Papageno, desesperat per la desaparició de Papagena, vol penjar-se. De nou, la intervenció dels tres xics evita el fatal desenllaç. A més, animen l’ocellaire a fer sonar el seu carilló. Així ho fa, i de seguida recupera Papagena.

Mentrestant, la Reina de la Nit, a la qual ara s’ha unit Monostatos, trama un últim pla per destruir Sarastro i els seus sacerdots. Però són descoberts a temps i condemnats a la nit eterna. Tots celebren el triomf de l’amor i de la saviesa.