William Christie debuta a Les Arts amb 'La finta giardiniera', de Mozart, en versió semiescenificada - Les Arts, València

William Christie debuta a Les Arts amb ‘La finta giardiniera’, de Mozart, en versió semiescenificada

William Christie debuta al Palau de les Arts amb ‘La finta giardiniera’, de Mozart, aquest diumenge, 10 de novembre, a les 18.00 hores. La Sala Principal acull aquesta única funció de la primera òpera còmica del geni de Salzburg, que es representa en versió semiescenificada.

El respectat clavecinista, director d’orquestra, musicòleg i professor visita el centre d’arts amb la seua formació, Les Arts Florissants, que celebra enguany el 40 aniversari i es considera l”ensemble’ de referència en la recuperació i interpretació de música barroca i clàssica amb instruments antics.

El repartiment de l’obra està integrat per solistes de Le Jardin des Voix, l’acadèmia de cant per a joves artistes de Les Arts Florissants, que dirigeixen William Christie i Paul Agnew. Mariasole Mainini (Sandrina), Lauren Lodge-Campbell (Serpetta), Deborah Cachet (Arminda), Théo Imart (Ramiro), Moritz Kallenberg (Il contino Belfiore), Rory Carver (Il podestà) i Sreten Manojlovic (Nardo) conformen l’elenc. La seua actuació suposa, a més, l’única visita dels talents de Le Jardin des Voix programada a Espanya per a 2019.

Sophie Daneman dirigeix aquesta versió semiescenificada de ‘La finta giardiniera’, amb escenografia d’Adeline Caron i vestuari de Pauline Juille, que es va estrenar aquest passat estiu en el festival Dans les Jardins de William Christie.

‘La finta giardiniera’ suposa la segona incursió de les Arts aquesta temporada en el repertori mozartià després de l’èxit de ‘Le nozze di Figaro’, que va inaugurar ‘Les Arts és Òpera’. Els interessats a assistir-hi poden adquirir les seues localitats a les taquilles del teatre, en consultar ací i en la línia de venda telefònica 961 975 900. Els preus de les entrades oscil·len entre 24 i 60 euros.

Primera òpera còmica

Mozart va compondre a penes amb 18 anys ‘La finta giardiniera’, òpera bufa en tres actes amb llibret de Giuseppe Petrosellini. Estrenada el 13 de gener de 1775 al Salvatortheater de Munic amb gran èxit, es tracta de la primera òpera còmica del geni de Salzburg.

Comèdia d’enganys, encontres i desavinences entre tres parelles amb moments de gran noblesa musical. L’acció transcorre en una hisenda als afores de Milà a mitjan segle XVIII. Per a estar a prop del seu estimat, el comte Belfiore, la marquesa Violant Onesti decideix fer-se passar per una jove jardinera, Sandrina, per a buscar treball a la cort del ‘podestà’ de la hisenda. El seu criat Nardo fingeix ser el seu germà.

Aquests i altres protagonistes com Arminda, la neboda del ‘podestà’, el cavaller Ramiro i la criada Serpetta se submergeixen en un alegre caos en tres actes, en els quals totes les parelles d’amants tenen el seu propi final feliç.

Le Jardin des Voix 2019

Le Jardin des Voix s’ha convertit en un projecte ineludible tant per al públic com per a programadors, que troben en aquest espai la pedrera de joves talents que s’incorporen a l’escena musical internacional, entre els quals hi ha Sonya Yoncheva, Llija Desandre, Marc Mauillon o Christophe Dumaux, que van ser, al començament de les seues carreres, els primers fruits d’aquest jardí florent.

Amb motiu del 40 aniversari de Les Arts Florissants, la novena edició de Le Jardin des Voix ha optat per la interpretació de l’òpera ‘La finta giardiniera’, escrita per un Mozart de 18 anys i, per tant, encara més jove que aquests cantants, que ni tan sols arriben als trenta.

Per a un programa anomenat ‘El jardí de les veus’, l’elecció d’aquesta “jardinera fingida” no és innocent, ja que ha sigut creada als jardins de William Christie, a Vendée (França), en versió semiescenificada firmada per Sophie Daneman.

William Christie

Clavecinista, director, musicòleg i professor, William Christie és pioner en el redescobriment i acostament de la música barroca francesa al gran públic. Originari de Buffalo i format en les universitats de Harvard i Yale, la seua carrera va agafar un gir decisiu quan va formar Les Arts Florissants.

Al capdavant d’aquest conjunt, en 1987 va aconseguir la seua consagració pública amb la producció d”Atys’, de Lully, a l’Opéra-Comique de París, projecte seguit de molts altres èxits centrats en el repertori barroc francés i europeu. Interessat per aprofundir en la seua tasca com a formador, William Christie, junt amb Les Arts Florissants, va crear en 2002 Le Jardin des Voix, una acadèmia biennal per a joves cantants.

Les Arts Florissants

És una de les agrupacions barroques vocals i instrumentals més sol·licitades del món. Fundada en 1979 per William Christie, està especialitzada en la interpretació amb instruments d’època i ha exercit un paper pioner en la recuperació del repertori dels segles XVII i XVIII. Sota la batuta de William Christie i Paul Agnew, el conjunt ofereix al voltant de cent concerts i funcions d’òpera a les sales més prestigioses del món.

©Julien Gazeau

Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts