‘Bandes a Les Arts 2016’ commemora el 130 aniversari del Certamen de València - Les Arts, València

‘Bandes a Les Arts 2016’ commemora el 130 aniversari del Certamen de València

El Palau de les Arts Reina Sofía commemora, dins de ‘Bandes a Les Arts 2016’, el 130 aniversari del Certamen de València, amb una sèrie de concerts protagonitzats per les agrupacions participants en aquella primera edició de 1886 que va marcar l’inici del certamen de bandes més important de l’actualitat.

En aqueix any, el cartell de la Fira de Juliol va incloure com a principal novetat un ‘Concurs musical’ per decisió del llavors alcalde de la capital, Manuel Sapiña Rico, i el seu regidor de festes, José Soriano Plassent, que va reunir el 29 de juliol al pavelló municipal de l’Albereda destacades bandes de la província.

El jurat va estar format pel tinent d’alcalde José Manaut, els músics Salvador Giner i José Espí, l’acadèmic Manuel Adler, Eduardo Jiménez, José Valls i José González.

El primer premi d’aquesta cita, premiat amb 1.000 pessetes, va recaure en La Primitiva de Carlet, amb distincions, per aquest ordre, per a les formacions d’Utiel, Alberic, Algemesí i Sagunt. El jurat va fer també entrega de premis de consolació per a Onda, Puçol, Alzira i la Joventut de Carlet.

Al llarg dels mesos de setembre, octubre i novembre de 2016, l’Auditori de Les Arts rememora aquesta data amb un cicle de cinc concerts a càrrec de les bandes hereues de les formacions participants en 1886.

La Societat Musical Lira Saguntina protagonitzarà el dissabte 17 de setembre la primera jornada junt amb la Unió Musical de Muro d’Alcoi, guanyadora de la secció primera del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València 2016, invitada d’excepció a aquest homenatge. Li seguirà una doble sessió el diumenge 18 d’aqueix mateix mes amb la presència de la Unió Musical d’Alberic I la Societat Musical d’Algemesí, a les 12.00 h, i la Unió Musical Utielana i el Centre Musical Instructiu Santa Cecília de Puçol, a les 18.00 h.

Les dues agrupacions de Carlet: la Unió Musical i l’Agrupació Musical l’Artística de Carlet,  -successores de La Primitiva que va guanyar el I Certamen de Bandes- compartiran sessió el 16 d’octubre, a les 19.00 h.

El cicle de concerts commemoratius el clausuren la Unió Musical Santa Cecília d’Onda i la Societat Musical d’Alzira, que actuaran a l’Auditori de Les Arts el 13 de novembre, data que també coincideix amb l’última sessió de Bandes a Les Arts 2016.

Bandes als Arts 2016

Les deu sessions que conformen el cicle ‘Bandes a Les Arts 2016’ van començar el passat 17 d’abril amb un concert commemoratiu del Dia de la Música Valenciana, fruit de la col·laboració de la Generalitat, a través de CulturArts, amb l’FSMCV (Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana).

El concert, dedicat als 75 anys de la mort del mestre de Sueca, José Serrano, va comptar amb la intervenció de les bandes guanyadores de l’última edició del Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana: la Unió Musical d’Algímia, la Unió Musical El Arte de Sinarcas, la Societat Unió Protectora Musical de Llombai i la Unión Musical de Godelleta.

El 25 de juny, va ser el torn de l’Associació Musical Canalense, guanyadora del LXIX Certamen Nacional de Bandes de Música ‘Ciutat de Cullera’, que sota la direcció de José Martínez Colomina, va oferir pasdobles, fragments de sarsuela, a més d’algunes de les obres amb què l’agrupació es va alçar amb el primer premi al municipi de la Ribera Baixa.

A més de les cinc sessions dedicades al 130 aniversari del Certamen de València, ‘Bandes a Les Arts’, dedicarà el 16 d’octubre una sessió homenatge al mestre Serrano amb les dues formacions de la seua Sueca natal en l’escenari. Els dies 22 i 23 d’octubre, l’Auditori de Les Arts acollirà el XXXVIII Certamen de Bandes de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana.

 

 


Subscriu-te

Coneix les ofertes i els detalls de la programació de Les Arts