Samson et Dalila

Camille Saint-Saëns

12, 14, 20 gener 2016 · 20.00 h

17 gener 2016 · 18.00 h

23 gener 2016 · 19.00 h

 
Sala Principal
Òpera en tres actes · Música de Camille Saint-Saëns · Llibret de Ferdinand Lemaire, basat en el Llibre dels Jutges de La Bíblia · Estrena: Weimar, 2 desembre 1877, Grossherzogliches Theater

Direcció musical
Roberto Abbado

Direcció d’escena, escenografia i il·luminació
La Fura dels Baus. Carlus Padrissa

Vestuari
Chu Uroz

Coreografia
Zamira Pasceri

Videocreació
Marc Molinos

Mestre Bondage
Alfil

Producció
Teatro dell’Opera di Roma

Cor de la Generalitat Valenciana
Francesc Perales, director

Orquestra de la Comunitat Valenciana

Samson
Gregory Kunde

Dalila
Varduhi Abrahamyan

Summe Sacerdot
André Heyboer

Abimélech
Alejandro López *

Un vell hebreu
Jihoon Kim

Missatger filisteu
Emmanuel Faraldo *

Primer filisteu
David Fruci

Segon filisteu
Javier Galán

* Centre Plácido Domingo

ACTE PRIMER

A la bíblica ciutat de Gaza, cap a l’any 1150 aC

A la plaça del temple de Dagó estan reunits els jueus que serveixen com a esclaus dels filisteus. Preguen a Jahvé davant del temple pagà implorant l’alleugeriment dels seus patiments i humiliacions en la captivitat. Un d’ells, Samsó, eleva la seua veu entre el col·lectiu hebreu i anima els seus correligionaris a alçar-se contra els seus opressors, per a sorpresa i burla d’Abimèlec, el governant de Gaza, que s’ha sentit atret pel rumor dels hebreus. Samsó, de nou portaveu del seu poble, anuncia en to profètic l’hora final del poble dels filisteus i mata el sàtrapa amb la seua pròpia espasa. Alertat pel fragor de l’esdeveniment, el gran sacerdot de Dagó, que era al temple, incita els filisteus perquè vengen la mort del seu governant, encara que la seua veu a penes té ressò i aquests fugen davant de la revolta febril dels hebreus. Inspirats per l’esperança en l’alliberament, Samsó i el seu poble entonen lloes i himnes d’agraïment a Jahvé quan Dalila, acompanyada per un nombrós grup de xiques filistees, acudeix a homenatjar els captius, momentanis vencedors en la seua rebel·lió. Però la seua visita segurament oculta fins foscos. Sorprén un Samsó entregat als seus resos i l’invita a acudir després al seu domicili. Un ancià hebreu l’adverteix del perill que aquesta dona suposa per a ell, i per a tots. Però la seducció ha obrat ja el seu embruixament.

ACTE SEGON

De nit en la casa de Dalila, fora. La vall de Sorek

Dalila espera Samsó a la porta de sa casa, meditant la seua pròxima actuació davant d’ell. És llavors quan arriba el gran sacerdot de Dagó i li demana que intente descobrir el secret de la força de Samsó. La conversació, mesclada amb la tempestat, conclou amb la determinació de la dona, que es disposa a arrancar a l’hebreu el cobejat secret. Entre llamps i trons acudeix Samsó al domicili de Dalila, dividida la seua ànima i el seu cor entre l’atracció que sent per ella i la fidelitat deguda al seu déu i al seu poble rebel·lat. Encara que no li resulta fàcil, finalment Dalila aconsegueix fer entrar Samsó a sa casa, encara que aquest ho fa només per a acabar amb la compromesa situació i deixar la filistea. Ella, conscient que la seua estratègia penja del fil del desig, aconsegueix amb els seus esforços seduir el jueu i, quan aquest s’ha entregat a la seua abraçada, aconsegueix que li confie el seu secret; ella, en aquest moment, l’entrega als soldats filisteus, que, ocults, esperaven el moment just per a fer-lo captiu.

ACTE TERCER

Quadre primer. La presó de Gaza
Samsó, dèbil i cec, està encadenat a la roda d’un molí, la qual fa girar. Fora, als carrers de Gaza, el poble hebreu ha tornat al seu estat de captivitat. Samsó, amb els ulls cecs mirant Déu en el seu interior, l’implora el perdó mentre els jueus li retrauen que s’haja entregat a Dalila. En aquests moments de penediment i reprotxes, apareixen els soldats filisteus, que s’emporten Samsó al temple de Dagó per a exposar-lo a l’escarni públic.

Quadre segon. Dins del temple de Dagó
En el temple de Dagó està reunit el poble filisteu, Dalila i el gran sacerdot de Dagó celebrant la recent victòria contra els esclaus sublevats. Sotmés a la burla i les xanxes, Samsó assisteix a una bacanal sagrada en què Dalila aprofita per a confessar a Samsó el seu meditat engany. Acabada l’orgia, Samsó és portat al centre del temple per a obligar-lo a adorar Dagó. Un xiquet col·loca el cec hebreu entre les columnes que sostenen el temple i, implorant que Déu li torne la força un últim instant, aconsegueix derrocar-les i sepulta davall de les pedres el poble filisteu.