Samson et Dalila
Camille Saint-Saëns
17 gener 2016 · 18.00 h
23 gener 2016 · 19.00 h
Sala Principal
Direcció musical
Roberto Abbado
Direcció d’escena, escenografia i il·luminació
La Fura dels Baus. Carlus Padrissa
Vestuari
Chu Uroz
Coreografia
Zamira Pasceri
Videocreació
Marc Molinos
Mestre Bondage
Alfil
Producció
Teatro dell’Opera di Roma
Cor de la Generalitat Valenciana
Francesc Perales, director
Orquestra de la Comunitat Valenciana
Samson
Gregory Kunde
Dalila
Varduhi Abrahamyan
Summe Sacerdot
André Heyboer
Abimélech
Alejandro López *
Un vell hebreu
Jihoon Kim
Missatger filisteu
Emmanuel Faraldo *
Primer filisteu
David Fruci
Segon filisteu
Javier Galán
* Centre Plácido Domingo
ACTE PRIMER
A la bíblica ciutat de Gaza, cap a l’any 1150 aC
A la plaça del temple de Dagó estan reunits els jueus que serveixen com a esclaus dels filisteus. Preguen a Jahvé davant del temple pagà implorant l’alleugeriment dels seus patiments i humiliacions en la captivitat. Un d’ells, Samsó, eleva la seua veu entre el col·lectiu hebreu i anima els seus correligionaris a alçar-se contra els seus opressors, per a sorpresa i burla d’Abimèlec, el governant de Gaza, que s’ha sentit atret pel rumor dels hebreus. Samsó, de nou portaveu del seu poble, anuncia en to profètic l’hora final del poble dels filisteus i mata el sàtrapa amb la seua pròpia espasa. Alertat pel fragor de l’esdeveniment, el gran sacerdot de Dagó, que era al temple, incita els filisteus perquè vengen la mort del seu governant, encara que la seua veu a penes té ressò i aquests fugen davant de la revolta febril dels hebreus. Inspirats per l’esperança en l’alliberament, Samsó i el seu poble entonen lloes i himnes d’agraïment a Jahvé quan Dalila, acompanyada per un nombrós grup de xiques filistees, acudeix a homenatjar els captius, momentanis vencedors en la seua rebel·lió. Però la seua visita segurament oculta fins foscos. Sorprén un Samsó entregat als seus resos i l’invita a acudir després al seu domicili. Un ancià hebreu l’adverteix del perill que aquesta dona suposa per a ell, i per a tots. Però la seducció ha obrat ja el seu embruixament.
ACTE SEGON
De nit en la casa de Dalila, fora. La vall de Sorek
Dalila espera Samsó a la porta de sa casa, meditant la seua pròxima actuació davant d’ell. És llavors quan arriba el gran sacerdot de Dagó i li demana que intente descobrir el secret de la força de Samsó. La conversació, mesclada amb la tempestat, conclou amb la determinació de la dona, que es disposa a arrancar a l’hebreu el cobejat secret. Entre llamps i trons acudeix Samsó al domicili de Dalila, dividida la seua ànima i el seu cor entre l’atracció que sent per ella i la fidelitat deguda al seu déu i al seu poble rebel·lat. Encara que no li resulta fàcil, finalment Dalila aconsegueix fer entrar Samsó a sa casa, encara que aquest ho fa només per a acabar amb la compromesa situació i deixar la filistea. Ella, conscient que la seua estratègia penja del fil del desig, aconsegueix amb els seus esforços seduir el jueu i, quan aquest s’ha entregat a la seua abraçada, aconsegueix que li confie el seu secret; ella, en aquest moment, l’entrega als soldats filisteus, que, ocults, esperaven el moment just per a fer-lo captiu.
ACTE TERCER
Quadre primer. La presó de Gaza
Samsó, dèbil i cec, està encadenat a la roda d’un molí, la qual fa girar. Fora, als carrers de Gaza, el poble hebreu ha tornat al seu estat de captivitat. Samsó, amb els ulls cecs mirant Déu en el seu interior, l’implora el perdó mentre els jueus li retrauen que s’haja entregat a Dalila. En aquests moments de penediment i reprotxes, apareixen els soldats filisteus, que s’emporten Samsó al temple de Dagó per a exposar-lo a l’escarni públic.
Quadre segon. Dins del temple de Dagó
En el temple de Dagó està reunit el poble filisteu, Dalila i el gran sacerdot de Dagó celebrant la recent victòria contra els esclaus sublevats. Sotmés a la burla i les xanxes, Samsó assisteix a una bacanal sagrada en què Dalila aprofita per a confessar a Samsó el seu meditat engany. Acabada l’orgia, Samsó és portat al centre del temple per a obligar-lo a adorar Dagó. Un xiquet col·loca el cec hebreu entre les columnes que sostenen el temple i, implorant que Déu li torne la força un últim instant, aconsegueix derrocar-les i sepulta davall de les pedres el poble filisteu.