A Midsummer Night’s Dream

Benjamin Britten

10, 14, 16 juny 2016 · 20.00 h

12 juny 2016 · 18.00 h

18 juny 2016 · 19.00 h

 
Sala Principal
Òpera en tres actes · Música de Benjamin Britten · Llibret de Benjamin Britten i Peter Pears, basat en l’obra homònima de William Shakespeare · Estrena: Festival d’Aldeburgh, 11 juny 1960

Direcció musical
Roberto Abbado

Direcció d’escena, escenografia i coreografia
Paul Curran

Vestuari
Gabriella Ingram

Il·luminació
David jacques

Producció
Palau de les Arts Reina Sofía

Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats
Luis Garrido, director

Orquestra de la Comunitat Valenciana

Oberon
Christopher Lowrey

Tytania
Nadine Sierra
Jennifer O’Loughlin (16)

Theseus
Brandon Cedel

Hippolyta
Iuliia Safonova

Lysander
Mark Milhofer

Demetrius
Dan Kempson

Hermia
Nozomi Kato *

Helena
Leah Partridge

Bottom
Conal Coad

Quince
Richard Burkhard

Flute
Keith Jameson

Snug
Tyler Simpson

Snout
William Ferguson

Starveling
Michael Borth *

Puck
Chris Agius Darmanin

Cobweb
Alejandro Estellés **

Peaseblossom
Joel Orts **

Mustardseed
Héctor Francés **

Moth
Josep de Martín

Xiquet actor
Ángel Valdevira Boudet

* Centre Plácido Domingo
** Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats

Acte primer

És de nit al bosc que rodeja Atenes. Oberon, rei dels elfs, i Titània, la seua esposa i reina de les fades, discuteixen per un xiquet canviat que el sobirà vol entregar a un cavaller però la sobirana se’l vol quedar, ja que és el fill xicotet d’una de les seues serventes. Així, ella es nega a entregar el xiquet i se’n va. Llavors, Oberon crida el seu fidel Puck i l’envia a buscar una flor màgica. El suc de la flor és capaç de fer que una persona s’enamore del primer ésser que es trobe. Oberon pretén vessar aquest suc sobre les parpelles dormides de Titània i així agafar el xiquet canviat.

Apareixen ara al bosc quatre jóvens: Lisandre, Hèrmia, Demetri i Helena, entretinguts a buscar-se i fugir els uns dels altres en un estrany joc d’amors i desamors. Oberon decideix fer de mitjancer en els seus problemes i ordena que Puck arregle el disbarat amorós usant el suc d’aquella màgica flor.

En aquest moment, un grup de sis artesans d’Atenes preparen una obra de teatre que han de representar en les bodes de Teseu, duc d’Atenes, i Hipòlita, la reina de les amazones. Després de fixar el repartiment de papers, se citen aqueixa mateixa nit en el bosc per a començar a assajar.

Dos del grup dels quatre jóvens, Hèrmia i Lisandre, perduts i esgotats, s’adormen en la profunditat del bosc. Puck aprofita per a vessar el suc de la flor màgica en les parpelles de Lisandre, que pren per Demetri. Aquest arriba llavors, perseguit per Helena, a qui rebutja amargament. Desconsolada, aquesta veu Lisandre i el desperta, amb la qual cosa sorgix en ell l’amor per ella. Helena fuig llavors pensant que Lisandre es burla d’ella, mentres que aquest la persegueix sense èxit.

Prop d’allí, Titània es disposa a dormir. Oberon apareix i li mulla les parpelles amb el suc amorós.

Acte segon

Els artesans han començat l’assaig quan Puck decideix començar les seues entremaliadures: posa a Bottom el cap d’un burro per a terroritzar els altres artesans, que ixen corrent del lloc. Sol i espantat, Bottom canta per espantar el seu terror i amb això desperta Titània.

El suc de la flor màgica obra el seu embruixament instantàniament, i la reina de les fades s’enamora d’ell, el sedueix i el condueix al seu llit.

Oberon està exultant: el seu pla ha resultat bé, però durarà poc, ja que Demetri no tarda a aparéixer perseguint Hèrmia. És evident que Puck ha fet malament l’encàrrec, així que caldrà esperar que Demetri dorma per a posar-li finalment el suc màgic als ulls.

En aquest punt de l’embull, les coses encara han d’anar a pitjor quan Helena i Lisandre desperten Demetri amb la seua entrada en tropell, i fan que aquest s’enamore d’Helena en el moment en què Hèrmia arriba per a ser rebutjada per un Lisandre furiós amb Helena, que ja està convençuda que s’han posat d’acord per a riure’s d’ella.

Davant d’aquest desastre, Oberon s’enfada cada vegada més amb Puck, al qual   ordena que arregle l’assumpte de les parelles de jóvens. Per a això, s’emporta els quatre bosc endins i els mulla les parpelles amb un antídot una vegada que s’han adormit.

Acte tercer

Ja quasi trenca l’alba quan Oberon lliura Titània del seu embruixament floral. Els quatre joves amants desperten i finalment s’emparellen segons els seus originals sentiments. Bottom també desperta amb el seu cap humà, i es convenç que tot ha sigut un somni. Els altres artesans, que no han deixat de buscar Bottom, el troben per fi i li anuncien que la seua obra serà representada en la cort.

El dia de la boda de Teseu i Hipòlita se celebra a Atenes. Els artesans representen la seua tragèdia de Píram i Tisbe per a les tres parelles nobles.

Al final, quan els humans van a dormir, les fades ens desitgen bona nit.