Ramón Tebar

ramon tebarRamón Tebar
Principal director invitat

Ramón Tebar és el primer director espanyol que va ser titular d’una companyia d’òpera dels Estats Units, la Florida Grand Opera (Miami), també és director artístic de l’Òpera de Naples (Florida), director musical del Festival de Santo Domingo i Director de la Sinfónica de Palm Beach. Ha dirigit al voltant de 40 produccions d’òpera. En la Temporada 2014 va dirigir Carmen al Teatre Municipal de São Paulo, Madama Butterfly a Cincinatti Opera i a Miami, La traviata a la Corunya, iCosì fan tutte a Miami. A l’Òpera de Naples va dirigir La bohème, Così fan tutte, Tango, María de Buenos Aires i La tragédie de Carmen.Alterna l’òpera amb els concerts simfònics de la Simfònica de Palm Beach i com a invitat amb l’Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra de Bilbao, Orquestra Principat d’Astúries, Simfònica Nacional del Perú i els seus concerts al Festival de Santo Domingo, junt amb els solistes Vadim Repin, Jean Yves Thibaudet, Javier Perianes i Lawrence Brownlee.

En la Temporada 2013-2014 va dirigir quatre produccions a la Florida Grand Opera: Mourning Becomes Electra, Nabucco, Tosca i Thaïs. Va dirigir la Simfònica Nacional de Ràdio Bulgària, Simfònica Presidencial de Turquia, Filharmònica d’Armènia, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu a Barcelona i l’Het Gelders Orkest d’Amsterdam.

Ramón Tebar ha dirigit al Teatre Regio de Torí, Festival Martina Franca, Teatre Lirico de Càller, Kolner Philharmonie, Palau del Kremlin de Moscou, Concertgebouw d’Amsterdam, Auditori Nacional de Música a Madrid, Teatre Colón de Buenos Aires.  A part dels seus compromisos fora d’Espanya, dirigix al nostre país la Simfònica de Galícia, l’Orquestra Nacional d’Espanya, Simfònica de Bilbao,  Simfònica del Principat d’Astúries, Orquestra de Barcelona i Orquestra de València. Ha treballat amb importants cantants i solistes, com Montserrat Caballé, Plácido Domingo, Joshua Bell, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Gautier Capuçon, Maria Guleghina, Ben Heppner i Renata Scotto.

Nascut a València, on va començar a treballar com a pianista i com a director assistent amb 15 anys. Va ser director assistent de la JONDE, i es va graduar amb honors en el Conservatori de València. Ha rebut diversos premis a França, Itàlia i Espanya. L’ABC el va triar entre els 10 directors espanyols més internacionals, el Miami Herald entre els 20 millors menors de 40 anys, i la Marca Espanya el va triar com un dels 100 espanyols que triomfen al món. El rei Felip VI li va concedir en 2014 la Creu Oficial de l’Orde de Mèrit Civil.