Intendent-director artístic: Davide Livermore

Davide Livermore
Intendent-Director Artístic

Davide Livermore (Torí, 1966) és, des del 26 de gener de 2015, intendent-director artístic del Palau de les Arts Reina Sofía.

Director d’escena, escenògraf, dissenyador de vestuari i il·luminació, cantant, ballarí, actor, guionista i pedagog són algunes de les facetes que el responsable artístic del Palau de les Arts ha desenrotllat en més de 22 anys de carrera, durant els quals ha cantat en els principals teatres d’òpera del món amb artistes com Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Josep Carreras, Zubin Mehta, Mirella Freni, Luca Ronconi, Andrei Tarkovsky o Zhang Yimou. Una trajectòria que ha consolidat tant en els principals escenaris del continent com en teatres de la seua Itàlia natal.

Des de 2002, Davide Livermore és director artístic del Teatre Baretti de Torí, on es dedica al teatre musical experimental, labor que compagina en aquesta ciutat amb la seua tasca de docent al Teatro Stabile.

Com a director d’escena, ha treballat per als principals teatres italians: Maggio Musicale Fiorentino, Regio de Torí, San Carlo de Nàpols, Carlo Felice de Gènova, La Fenice de Venècia, així com per al Festival Rossini de Pesaro. Fora del seu país ha sigut requerit per les òperes de Filadèlfia (Estats Units), Montpeller i Avinyó (França), a més del Bunka Kaikan de Tòquio i el Seoul Arts Center. A Espanya ha presentat els seus muntatges en l’Òpera de la Corunya, el Teatre Arriaga de Bilbao i el teatre de la Zarzuela de Madrid.

En el camp de la televisió, ha treballat per a la Televisione della Svizzera Italiana com a guionista i actor en W Verdi, Giuseppe i en la sèrie “Livermore sciò”, per la qual va ser seleccionat per La Rose d’Or de Montreaux.

La crítica ha elevat Davide Livermore com un dels nous valors en l’escena operística. La seua producció de I vespri siciliani, amb la qual el Regio de Torí va celebrar els 150 anys de la unitat d’Itàlia, va ser triada per Musical America com un dels 10 millors espectacles de 2011. Ha commemorat els 200 anys de l’estrena d’Il barbiere di Siviglia amb una nova producció per a l’Òpera de Roma.

El també director artístic del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo des de 2013, labor que compagina amb la seua nova comesa en el centre d’arts valencià, ha firmat algunes de les pàgines més reeixides de la curta història del Palau de les Arts, com La bohème, de Puccini, o les òperes verdianes Otello i La forza del destino. Amb este últim muntatge ha obtingut el seu primer premi Teatre Líric Campoamor, considerat com el “Goya” de la lírica.

Recentment ha dirigit al Palau de les Arts una nova producció de Norma, de Bellini, amb Mariella Devia i Gustavo Gimeno en el podi, així com una nova producció d’Idomeneo, de Mozart, amb Gregory Kunde i direcció musical de Fabio Biondi.

Entre els seus últims èxits a València destaca també el debut dels artistes del Centre de Perfeccionament a Àustria, al Festival de Música Antiga d’Innsbruck, amb Narciso, de Scarlatti. Aquesta temporada prepara una nova producció de The Turn of the Screw, de Benjamin Britten. Davide Livermore ha dirigit a més els joves cantants en L’incoronazione di Dario, Juditha Triumphans, Canti dall’Inferno.

Deixeble de Carlo Majer, de qui va aprendre la capacitat del teatre per a parlar d’una ciutat, es confessa un ferm defensor del teatre públic i de la cultura com a promotor social.

Per al seu projecte artístic al capdavant del Palau de les Arts, Davide Livermore aposta per potenciar el valor del teatre tant a la ciutat de València com a la Comunitat. En este sentit, ha manifestat la seua voluntat d’establir vincles i col·laboracions amb els principals referents artístics per a elaborar una agenda cultural única.

Així mateix, advoca per mantindre la presència internacional del centre d’arts valencià en la senda del camí emprés per Helga Schmidt i enfortir les relacions del Palau de les Arts amb enclavaments operístics dins i fora del territori nacional.

La política artística de Livermore potenciarà el desenrotllament dels cossos estables que a hores d’ara treballen en el Palau de les Arts: el Ballet de la Generalitat, el Cor de la Generalitat i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, així com els artistes del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo.

Defensor del repertori tradicional, el torinés ha mostrat el seu interés per incloure sarsuela, òpera barroca i contemporània en l’oferta del Palau de les Arts per als pròxims anys, a més d’intensificar les activitats del Teatre Martín i Soler a fi d’acostar nous públics a l’òpera valenciana.

És Ufficiale dell’Ordine della Stella d’Itàlia.