19/11/2019

Les Arts i la UNED analitzen ‘Les mamelles de Tirésias’, de Poulenc, des de la perspectiva de les avantguardes artístiques

El Palau de les Arts i la Universitat Nacional d’Educació a Distància de València (UNED-VALÈNCIA) inicien aquesta setmana un curs de formació al voltant de ‘les mamelles de Tirésias’, la hilarant òpera de Francis Poulenc sobre la identitat de gènere que es representa, actualment, al Teatre Martín i Soler.

Amb el títol ‘La ópera y las vanguardias artísticas. Les mamelles de Tirésias’, les dues institucions desenvolupen un programa de quinze hores centrat en el descobriment de l’art operístic a partir de l’estudi i l’assistència a una representació d’aquesta obra.

La proposta, que s’emmarca en ‘Les Arts és Educació’, pretén ampliar els horitzons del fet operístic i posar-lo en relació amb les altres disciplines artístiques del seu moment, així com amb el seu context històric i sociocultural, per a mostrar la barreja de corrents estètics propis del segle XX que es reflecteixen en l’obra de Francis Poulenc i en el seu llibret, basat en la comèdia homònima de Guillaume Apollinaire.

El curs consta de l’assistència a una funció de ‘Les mamelles de Tirésias’, que anirà acompanyada d’un debat acompanyat de tres sessions formatives, impartides per professionals del Palau de les Arts i de la UNED, entre el 18 i el 25 de novembre.

‘La ópera y las vanguardias artísticas. Les mamelles de Tirésias’ està orientat tant al col·lectiu universitari com al públic general que desitge descobrir per primera vegada l’art de l’òpera i ampliar els seus coneixements sobre aquesta.

Col·laboració amb universitats

D’aquesta manera, les Arts i la UNED prossegueixen amb el treball de cooperació pedagògica que va començar fa cinc cursos i que es repetirà al llarg de la temporada 2019-2020 amb altres títols com ‘Il viaggio a Reims’ o ‘Ariodante’.

A més de la UNED-VALÈNCIA, les Arts col·labora amb altres centres educatius com la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) en el desenvolupament d’activitats didàctiques que busquen despertar l’interés per la lírica i motivar la creació de professionals i públics futurs dins de l’àmbit universitari.

‘Les Arts a la Nau’ celebra la seua quarta edició com a part de la programació del coliseu. Una mostra de l’estreta relació que té el teatre amb la UV qui enguany ha sumat un nou curs, ‘28×28’, dirigit a un públic menor de 29 anys.

D’altra banda, ‘Les Arts és Educació’ manté el vincle de treball amb l’Àrea d’Activitats Culturals de la UPV amb el qual organitza ‘Una vesprada d’òpera’. Per segona vegada, els universitaris podran gaudir gratis de 5 sessions teòriques en les quals es descobriran els elements tècnics i artístics que es combinen en la posada en marxa d’una producció d’òpera.

‘Les mamelles de Tirésias’

El Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts va estrenar dissabte passat la hilarant i surrealista òpera ‘Les mamelles de Tirésias’ de Poulenc, en l’adaptació per a dos pianos realitzada per Benjamin Britten.

Amb la tutela musical de Roger Vignoles, els joves talents del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo interpreten aquesta absurda òpera bufa, de només una hora de duració, que discorre sobre la diversitat sexual des de la narrativa de l’absurd.

Ted Huffman proposa un elegant muntatge que recupera l’estètica dels musicals cinematogràfics dels anys 40, coetanis de l’època en què Poulenc va compondre la partitura.

Les pròximes representacions d’aquest títol tindran lloc els dies 21, 22 i 24 de novembre al Teatre Martín i Soler, a més d’una representació al Teatre Principal de Castelló el dia 28 d’aquest mes.